Gemeente Haarlem


1 september 2003

Gemeente Haarlem

Persbericht


Embargo tot woensdag 3 september 2003, 10.00 uur



Datum
Informatie bij
Telefoon
Fax
E-mail
Nummer


Jaarrekening gemeente Haarlem onderzocht door Rekenkamercommissie

Informatie over resultaten in 2002 te beperkt

De Rekenkamercommissie heeft de jaarrekening van de gemeente Haarlem over 2002 onderzocht. Hierin staat waaraan de gemeente haar budget van 450 miljoen euro in 2002 aan heeft besteed. De Rekenkamercommissie heeft in haar onderzoek vooral aandacht besteed aan onderwerpen waarbij de financiële problematiek ernstig is en risico's bestaan op voortdurende financiële problemen in de toekomst. Ook is de informatiewaarde van de jaarrekening uitvoerig geanalyseerd. Op 10 september vergadert de gemeenteraad over de jaarrekening en het verslag van de Rekenkamercommissie.


Opnieuw weinig informatie over doelen en resultaten

Na lezing van de jaarstukken bleef bij de Rekenkamercommissie vooral de vraag hangen: welke beleidszaken zijn nu eigenlijk belangrijk geweest voor de gemeente in 2002? Evenals vorig jaar geeft de jaarrekening geen inzicht in gemeentelijke beleidsdoelen, daarmee samenhangende prestaties in 2002 en het geld dat ermee gemoeid was. Het risico is aanwezig dat zaken die de gemeenteraad zou willen of moeten weten niet in de jaarrekening zijn opgenomen. De Rekenkamercommissie zet vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de niet-financiële gegevens, en vraagt het College om de kwaliteit van de informatie volgend jaar op een acceptabel niveau te brengen. Evenals in 2001 beoordeelt de commissie de informatie over volkshuisvesting, economische en sociale zaken, en verkeer en vervoer als relatief slecht. Milieu scoort, net als vorig jaar, relatief goed.
Over het sociaal jaarverslag van de gemeente is de commissie positief. Het heeft flink aan kwaliteit gewonnen en is voor alle medewerkers van de gemeente digitaal beschikbaar.

Achterstallig onderhoud van de openbare ruimte niet aangepakt
De gemeenteraad heeft extra geld beschikbaar gesteld om de grote achterstanden die er in Haarlem zijn in het onderhoud van wegen, straten, pleinen, bruggen en groen te verminderen. De Rekenkamercommissie heeft niet kunnen achterhalen wat er feitelijk in 2002 bereikt is. Wel werd duidelijk dat, ondanks de extra gelden, bestaande achterstanden in het onderhoud niet zijn ingelopen.
Het achterstallig onderhoud blijkt juist steeds groter te worden, omdat het niet lukt voldoende regulier onderhoud uit te voeren. Vorig jaar werd de commissie nog verteld dat er geen problemen waren in het reguliere onderhoud. Ook in de jaarrekening is deze informatie niet terug te vinden. De situatie rond de onderhoudsbudgetten lijkt veel meer risico in zich te dragen dan waarin in de risicoparagraaf is voorzien. De Rekenkamercommissie vindt de onduidelijkheid groot en concludeert dat de informatievoorziening onvolledig en onjuist is geweest.
De Rekenkamercommissie vraagt het College om de gemeenteraad op korte termijn duidelijkheid te verschaffen over de stand van zaken in het onderhoud, de risico's die daarbij gelopen worden, en de stappen die ondernomen worden om de achterstanden in te lopen.

2002 met rode cijfers afgesloten door grote schadeclaim
Een opvallende en onverwachte post in de jaarrekening is de voorziening van 2,45 miljoen euro voor een schadeclaim van het bedrijf Van Neerbos Beheer BV vanwege een in 1995 onterecht geweigerde bouwvergunning. De informatie in de jaarrekening over de voorziening is summier. Onduidelijk is waarom de claim niet eerder in de risicoparagraaf is opgenomen. Dit had al in 1999 door de sector Stedelijke Ontwikkeling gemeld moeten worden. Ook is onduidelijk waar de claim precies betrekking op heeft en welke onderbouwing aan het bedrag ten grondslag ligt. De Rekenkamercommissie beoordeelt dit gebrek aan informatie als een ernstige tekortkoming. De gemeenteraad kan daardoor de rechtmatigheid van het opnemen van de voorziening in de jaarrekening niet beoordelen.
De Rekenkamercommissie beveelt het College aan verantwoordelijkheden en procedures voor schadeclaims en de aansturing van externe deskundigen terzake met spoed vast te leggen. Ook adviseert zij op korte termijn een systematisch risicomanagement in te voeren.

De Rekenkamercommissie is een commissie van de Haarlemse gemeenteraad. De Rekenkamercommissie bestaat uit raadsleden uit alle fracties in de gemeenteraad en heeft zelfstandige onderzoeksbevoegdheden. Ze onderzoekt niet alleen de gemeentelijke jaarrekening maar ook de doeltreffendheid en doelmatigheid van het beheer en bestuur.
Persuitnodiging


Persconferentie onderzoek jaarrekening gemeente Haarlem door de Rekenkamercommissie


Woensdag 3 september 2003 om 9.00 uur presenteren Stan Kaatee (Voorzitter van de Rekenkamercommissie) en andere commissieleden het onderzoek van de Rekenkamercommissie over de jaarrekening. Op woensdag 10 september wordt dit advies van de Rekenkamercommissie besproken door de gemeenteraad bij behandeling van de jaarrekening.
De persconferentie vindt plaats in de B&W kamer op het Stadhuis.

Tevens sturen we u het bijbehorende persbericht waar een embargo voor geldt tot 3 september om 10.00 uur. Het advies van de Rekenkamercommissie kunt u opvragen bij Ingrid van Tienhoven, plaatsvervangend secretaris Rekenkamercommissie, telefoon 023-5113049.
Voor meer informatie kunt u bellen met Elsbeth van Dam, secretaris Rekenkamercommissie, 023-5113129.


Elsbeth van Dam
023-5113129
023-5113440
evdam@haarlem.nl
155/2003

---- --