Ingezonden persbericht

Persbericht: Beleggers verslaan vis

Slecht halfjaar voor beursadviseur in visvorm

AMSTERDAM, 20030903 -- Vinni de Beursvis slaagt er vooralsnog niet in om de beurs te verslaan. De beleggende vis, waarvan de adviezen live zijn te volgen op www.belegger.nl, presenteerde een negatief halfjaarsresultaat van minus 16%. De AEX-index deed het met een rendement van meer dan 25% aanzienlijk beter. Vooralsnog lijkt de mens beter te presteren dan een vis.



Het experiment


Een vis die belegt, het klinkt ongeloofwaardig. Toch is het registreren van koop- en verkoopadviezen van een vis een dagelijkse bezigheid voor de medewerkers van Belegger.NL.
Elke dag houden zij vanaf elf uur het aquarium van 'Vinni de beursvis' scherp in de gaten. Zwemt de vis om 11.05 uur links in zijn bak, dan is zijn advies om alle aandelen uit de AEX-index te 'verkopen', bevindt hij zich rechts in het water, dan geeft hij een 'koopadvies' af.


Frauderen met adviezen is voor de medewerkers vrijwel onmogelijk: via een webcam kan Nederland live zien waar Vinni zich bevindt en kan zij via actuele grafieken bekijken hoe het dier de afgelopen tijd heeft gepresteerd.


Fatale maand maart


Met een negatief rendement van 16,15% heeft 'Vinni de beursvis' een slecht halfjaar achter de rug.
"Dat is met name te wijten aan een dramatische maand maart, toen Vinni erin slaagde een negatief rendement te laten zien van meer dan 30%", aldus Matthijs Kanis, directeur Belegger.NL. Sindsdien gaat het aanzienlijk beter. Een analyse vanaf 3 april wijst uit dat de vis een rendement van 20% heeft gemaakt. Dit geeft hoop: misschien heeft de beursvis toch een lerend vermogen.


De toekomst


Indien de AEX-index zo fors blijft stijgen als in het afgelopen halfjaar (ruim 25%), dan lijkt er voor de
karper weinig eer te behalen. Vinni heeft immers een negatieve instelling: in de afgelopen zes maanden luidde 72% van zijn adviezen 'verkopen'.
Ook als de index weinig beweging gaat vertonen, wordt het voor de vis moeilijk de AEX te verslaan. Belegger.NL berekent namelijk kosten over Vinni's transacties (0,05%, ofwel EUR 42,50 bij een gemiddelde ordergrootte van EUR 85.000,-).
Het afgelopen half jaar deed Vinni 52 orders, waarmee hij ruim 2% van zijn vermogen verspeelde.
Het wordt pas echt interessant als de AEX gaat dalen. Tenzij het humeur van de vis omslaat en Vinni plotseling in de verkoopstemming geraakt.


Voetnoot


(*) Vinni is in feite geĂŻntroduceerd op 11 december 2002.
Het adviesverloop van Vinni is echter geautomatiseerd vanaf 3 maart 2003.
In de maand december 2002 liet Vinni een negatief rendement zien van 4,8%. In de eerste 2 maanden van dit jaar min 17,1%. De AEX deed het de eerste 2 maanden van 2003 iets slechter (-17,7%: gemeten vanaf 2 januari 11.05 uur).



Meer informatie


Meer informatie over Vinni de Beursvis, waaronder publicaties, prestaties en achtergrondinformatie, vindt u via de website www.belegger.nl en rechtstreeks op www.vinni.nl





Ingezonden persbericht