Geen steun voor LPF inzake beveiliging Fortuyn

DEN HAAG, 20030903 -- De LPF hoeft geen steun van de Tweede Kamer te verwachten in een mogelijk nieuw onderzoek naar de beveiliging van Pim Fortuyn. LPF-fractielid Joost Eerdmans liet vorige week weten de conclusies van de Commissie Van Der Haak onbevredigend te vinden en dat de zaak opnieuw moet worden onderzocht.



Hoewel de LPF in het debat van 19 december 2002 na de presentatie van het rapport van de Commissie Van der Haak de getrokken conclusies ondersteunde, is de partij nu met een zogenaamd Zwartboek gekomen waarin alle bevindingen van de commissie worden verworpen. Joost Eerdmans: "De conclusies van Van der Haak zouden onbetwistbaar zijn. De LPF is het hiermee oneens en wil een nieuw onderzoek. Ik wil tevens dat de regering de conclusie overneemt dat Pim Fortuyn wel degelijk beveiliging nodig had. Wat de LPF steekt, is dat er nog nooit excuses zijn aangeboden voor de uitspraken die over Pim Fortuyn zijn gemaakt, zoals de vergelijkingen met Hitler, Haider en Mussolini. Zoiets kan en mag niet op deze wijze in de geschiedenisboeken worden bijgeschreven. De Commissie Van der Haak schreef dat Pim Fortuyn hoe dan ook vermoord zou zijn en dat de aanloop tot de verkiezingen van 15 mei 2002 rustig was. De LPF betwist deze conclusies".


GroenLinks-fractieleider Femke Halsema vindt dat de LPF zich wispelturig opstelt. "Eerst ging de LPF accoord met het rapport van de Commissie Van der Haak en nu opeens niet meer", zegt zij. "De LPF heeft het rapport gewoon niet goed gelezen. Bovendien vind ik de uitspraken die in het Zwartboek over collega's en kamerleden worden gedaan zeer aanstootgevend. Ik adviseer de LPF dan ook om óf aangifte te doen van de uitspraken óf zich te verontschuldigen voor de verdachtmakingen in het Zwartboek. Er staan geen nieuwe feiten in het Zwartboek. GroenLinks sluit dit hoofdstuk echter nog niet op voorwaarde dat er nieuwe feiten worden aangereikt."


De PvdA sluit zich volledig aan bij GroenLinks. Kamerlid Kalsbeek: "Voor de PvdA is deze zaak een gesloten boek. Ik vind het overigens verrassend dat de LPF ineens afstand neemt van alle conclusies van de Commissie Van der Haak, terwijl de partij deze conclusies eerder accepteerde". Tevens ontkent de PvdA alle uitspraken van oud-premier Wim Kok, die het imago van Pim Fortuyn geschaad zouden hebben.


Ook de rechtse partijen halen fel uit naar het standpunt van de LPF. De ChristenUnie vindt de argumenten in het Zwartboek "teleurstellend" en zet eveneens een punt achter de zaak. Ook de SGP en de VVD voelen weinig voor een nieuw onderzoek. Alleen het CDA heeft het de mogelijkheid van het achterhalen van nieuwe feiten niet uitgesloten, maar vraagt zich tevens af of het Zwartboek nieuwe feiten bevat.




Rachael Newman