"CDA raakt eigen identiteit kwijt"

HILVERSUM, 20030903 -- SP-fractieleider Jan Marijnissen vindt dat de CDA de eigen identiteit dreigt kwijt te raken en dat de partij zich niet meer bij de oorspronkelijke standpunten houdt. Dit heeft hij vandaag bekend gemaakt in het Radio 1-programma 1 Op De Middag.



Marijnissen: "Aanvankelijk had ik op sommige punten iets gemeenschappelijks met Balkenende. Maar vanochtend bij de Sociaal Economische Raad (SER) constateerde ik dat het kabinet binnen de Stichting Van De Arbeid met een kater komt. Er wordt een handelswijze aangekondigd en dat is het. Wat werkgevers of werknemers te zeggen hebben, doet er niet toe. Het kabinet is niet echt consequent".


Volgens Marijnissen is de VVD echter dominant binnen het kabinet. De partij wenste al jaren een uitgebreid beleid te voeren op sociaal-economisch terrein. "Toch zouden er meer CDA'ers die zouden moeten zeggen dat het CDA het CDA niet meer is. Zij zien ook dat bijvoorbeeld de WW verslechtert. De manier waarop het CDA hiermee omgaat, vind ik geen christelijk-sociale politiek".


Marijnissen is echter blij met de houding van premier Balkenende ten aanzien van de oppositie. "Hij lijkt oprechte belangstelling te tonen voor de oppositie en hij staat open voor een debat".





Rachael Newman