Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 3 september 2003

Eerste reactie PvdA inzake kabinetsvoorstellen VUT en prepensioen

Uit de plannen van het kabinet die vandaag zijn uitgelekt, wordt duidelijk dat de VUT financieel zo wordt belast dat zij de facto wordt afgeschaft. Daarnaast wordt het prepensioen opgedoekt en volgt een boete voor mensen die voor hun 65e met pensioen gaan.

Het keihard afschaffen van de VUT krijgt nu de aandacht. Ingrijpender zijn echter de voorstellen om prepensioen af te schaffen en mensen te beboeten als ze voor hun 65e stoppen met werken.

We worden allemaal ouder. Pensioenen worden daardoor duurder. We zullen daarom met zijn allen langer door moeten werken. De maatregelen van het kabinet zijn keihard en schieten hun doel ver voorbij. Het gaat het kabinet niet om langer doorwerken te stimuleren, maar om bezuinigingen door te voeren.

Mensen met zware beroepen als stratenmakers, leraren, verplegers en politieagenten sparen nu zelf om vervroegd uit te kunnen treden (pensioen en prépensioen). In de toekomst moeten zij tot hun 65e doorwerken. Als ze eerder met pensioen gaan krijgen ze een boete. De kans is groot dat zij nu vlak voor hun pensionering in de ziektewet, WAO, WW of bijstand terecht zullen komen. De PvdA vindt dat asociaal. Mensen die hun eigen verantwoordelijkheid nemen door zelf voor hun oude dag te sparen, wordt dit onmogelijk gemaakt. Je zal directeur van een basisschool zijn en op je 63e willen stoppen met werken omdat je steeds vaker ziek bent. Dat mag niet meer van dit kabinet: je wordt de ziektewet en later de WW of bijstand ingeduwd.

Daarnaast verkleint het kabinet de flexibiliteit van de arbeidsmarkt. In deze economische slechte tijden is dit niet verantwoord en de maatregel zal onverhoopt tot nog meer werkloosheid leiden.

De meeste pensioenregelingen in Nederland worden door werkgevers en werknemers snel versoberd om er voor te zorgen dat de oudedagsvoorziening ook in de toekomst betaalbaar is en de rekening niet wordt doorgeschoven naar onze kinderen en de gepensioneerden van de toekomst. In landen als Frankrijk, Duitsland en Italië zijn de pensioenen rianter en slechter financieel gedekt. Overheden proberen daar de pensioenen betaalbaar te maken met als gevolg veel maatschappelijke onrust en weinig resultaat. De Nederlandse regering gaat nu deze landen achterna. Beter zou het zijn om samen met de sociale partners er voor te zorgen dat mensen gestimuleerd worden langer door te werken. Het kabinet ligt op een ramkoers die tot niets leidt, behalve tot sociale ellende en onrust. Ook veegt ze hierdoor de handreiking van de vakbonden voor loonmatiging in één klap van tafel.

De PvdA wil een versnelde afbouw van de VUT naar prepensioen. Want de VUT stimuleert mensen om te stoppen met werken in plaats van langer door te werken. In de sectoren waar de Vut is omgebouwd tot prepensioen kan je zien dat mensen langer doorwerken omdat dat loont. De arbeidsparticipatie van ouderen in die sectoren stijgt harder dan in omringende landen. Dus niet keihard verbieden van de VUT maar meteen ombouwen naar een prepensioenregeling. Een tweede mogelijkheid is de invoering van een deeltijdpensioen zodat werknemers, ook met zware beroepen, langer aan het werk kunnen blijven.



Partij van de Arbeid