Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER MARLEEN VANDERPOORTEN

VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS EN VORMING WOENSDAG 3 SEPTEMBER 2003

Vlaanderen en Nederland ondertekenden accreditatieverdrag

Deze namiddag ondertekenden Vlaanderen en Nederland het verdrag over de instelling van een gemeenschappelijke accreditatieorganisatie voor het hoger onderwijs van Nederland en Vlaanderen. De ondertekening vond plaats in Den Haag. Voor de Vlaamse regering ondertekende Vlaams minister van Onderwijs en Vorming Marleen Vanderpoorten het verdrag, voor de Nederlandse regering gebeurde dat door minister van onderwijs Maria Van der Hoeven en staatssecretaris Anette Nijs van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Voor minister Vanderpoorten symboliseert de ondertekening van dit verdrag tussen Nederland en Vlaanderen de wil van de beide regeringen om in het Bolognaproces een voortrekkersrol te spelen en het hoger onderwijs in Vlaanderen en Nederland een leidende rol in Europa te laten spelen.

Met het oog op de internationale opvolgingsconferentie van het Bolognaproces, over twee weken in Berlijn, vindt minister Vanderpoorten de ondertekening van het verdrag een uitstekende voorbereiding. Het is trouwens de bedoeling van minister Vanderpoorten om de publieke opinie van zeer dichtbij te betrekken de komende weken bij de aanloop van de conferentie van Berlijn.

Verder benadrukte de minister bij haar slottoespraak vandaag dat de voorbije jaren in Nederland en Vlaanderen de fundamenten werden gelegd om van het hoger onderwijs de hoeksteen te maken van de kennismaatschappij. Wat in het Nederlands en het Vlaams hoger onderwijs is gebeurd, bewijst dat beide regeringen en het onderwijsveld samen resoluut de nieuwe uitdagingen willen aanpakken.

Ten slotte benadrukte de minister bij de ondertekening dat een dergelijke diepgaande hervorming alleen maar in consensus met alle betrokken actoren, en in de eerste plaats onze hoger onderwijsinstellingen, vorm kan krijgen.

info : Jo De Ro, woordvoerder van
minister Vanderpoorten - gsm (0475) 98 33 73 tel. (02)553 99 23 - fax. (02) 553 99 19 e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be