STICHTING NEDERLAND SCHOON

Kinderen maken film over zwerfafval in speeltuin

PERSINFORMATIE

Kinderen maken film over zwerfafval in speeltuin Speeltuin RENAVO uit Beerta en Fort Willem uit Maastricht winnaars prijsvraag NUSO

Nijmegen, 3 september 2003 - Vanmiddag reikte Elske ter Veld, voorzitter van de landelijke organisatie voor speeltuinwerk en jeugdrecreatie NUSO, een geldprijs uit aan Speeltuin RENAVO uit Beerta en
Fort Willem uit Maastricht voor het maken van een film over zwerfafval. De prijs is een gezamenlijk initiatief van het NUSO en de Stichting Nederland Schoon.

Zwerfafval. We komen het helaas nogal eens tegen. Ook in de speeltuin. En het zijn niet altijd kinderen die de troep veroorzaken. Om ouders en kinderen bewust te maken van dit probleem zocht het NUSO samenwerking met de Stichting Nederland Schoon.

Lesje leren
De rollen werden eens omgedraaid. Kinderen mochten ouders, buurtbewoners, begeleiders en andere volwassenen eens een lesje leren over zwerfafval. De kinderen die in de speeltuinen komen, maakten zelf
- onder begeleiding - een videofilm voor grote mensen. Het filmpje moest laten zien hoe je zwerfafval tegen kan gaan.

Lied
Vanmiddag werden de twee beste filmpjes in speeltuin De Leemkuil in Nijmegen vertoond. Speeltuin RENAVO won. De makers lieten zien hoe makkelijk je eigen leefomgeving vervuilt als je geen verantwoordelijkheid neemt om je afval op te ruimen. Ook hadden zij een lied bedacht. Dit mochten zij vanmiddag, onder dirigentschap van Angela Groothuizen, nog eens voor de aanwezigen ten gehore brengen. RENAVO won een geldprijs ter waarde van duizend euro. De tweede prijs, voor speeltuin Fort Willem, bestond uit een geldprijs ter waarde van vijfhonderd euro.

Week van Nederland Schoon
De prijsuitreiking vond plaats in het kader van de Week van Nederland Schoon. Voor de prijsuitreiking maakte Angela Groothuizen met Nijmeegse basisschoolleerlingen de speeltuin schoon. Burgemeester Guusje ter Horst gaf hiervoor het startsein. Alvorens met een bezem het eerste vuil in een afvalbak te zwiepen, onthulde burgemeester Ter Horst een grote poster van een deel van de speeltuin in schoongemaakte staat.

Morgen is Nederland Schoon in Breda. Vrijdag eindigt de week in Den Haag waar politici onder aanvoering van de voorzitter van de Eerste Kamer het Plein tegenover het Binnenhof zullen schoonvegen.

Stichting Nederland Schoon
In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM-PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de reductie van zwerfafval in de komende jaren. Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Stichting Nederland Schoon, Marielle van Aggelen,
telefoon 070 304 20 80 / 06 538 51384, of
secretariaat@nederlandschoon.nl. www.nederlandschoon.nl.

Er is een foto van de actie op aanvraag via ANP foto verkrijgbaar.


03 sep 03 21:45