Partij van de Arbeid

PERSBERICHT
PvdA-voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*

Den Haag, 3 september 2003

Eigen onderzoek PvdA legt miljoenenzwendel met afvalexport bloot

De Partij van de Arbeid eist onmiddellijk ingrijpen door staatssecretaris Van Geel

De export van bouw- en sloopafval naar Duitsland gaat gepaard met grootscheepse fraude. Met vergunningen voor de export van bouw en sloopafval wordt gesjoemeld, de handhaving schiet zwaar tekort en de verwerking in Duitsland gebeurt niet volgens de regels. Op deze manier wordt het milieu onnodig vervuild en worden jaarlijks vele tientallen miljoenen euro's aan milieuheffing ontdoken. Dit stelt PvdA-woordvoerder Diederik Samsom op basis van eigen onderzoek. De PvdA eist onmiddellijk ingrijpen van de staatssecretaris.

Bouw- en sloopafval is één van de grootste afvalstromen in Nederland. Veel van dit afval kan na verwerking weer worden hergebruikt en een deel moet worden gestort op een afvalstort. In Nederland is dit storten door de milieuheffing erg duur en daarom zoeken bedrijven hun toevlucht tot met name Duitsland waar men zich goedkoop van het afval kan ontdoen. Export is toegestaan mits het niet gaat om verkapte dumping. Zo geldt als regel dat het geëxporteerde afval minimaal voor 50% nuttig wordt gebruikt en niet gestort.

Het onderzoek van de PvdA richtte zich op de naleving van deze regels in de praktijk. Samsom sprak met werknemers en directies van afvalverwerkers, bezocht bedrijven in zowel Duitsland als Nederland en bekeek vele exportvergunningen. De conclusies zijn schokkend: op de exportvergunningen worden valse beschrijvingen van het te exporteren afval ingevuld, in Duitsland wordt het Nederlandse afval vervolgens niet of nauwelijks gesorteerd en het overgrote deel van het afval belandt zo op een Duitse afvalstortplaats. Afvalverwerking is een lucratieve handel geworden waarin door iedereen gezocht wordt naar de goedkoopste methode om zich van het afval te ontdoen. De export van afval neemt zo snel toe. In de eerste helft van dit jaar werd er 600 miljoen kilo bouw- en sloopafval geëxporteerd, in de eerste helft van vorig jaar 425 miljoen kilo.

De PvdA is woedend over het feit dat de staatssecretaris deze situatie laat voortbestaan. Gister stelde staatssecretaris van Geel in antwoord op kamervragen van de PvdA nog dat de export bijdraagt aan nuttig hergebruik en dat "de kwaliteit van de beschikkingen is verbeterd". Tegelijkertijd wordt door de sector zelf onomwonden toegegeven dat fraude met exportbeschikkingen kinderlijk eenvoudig is en dat nuttig hergebruik hierdoor juist wordt gefrustreerd. Uit vergelijking van vergunningen, exportcijfers en feitelijke gegevens blijkt hetzelfde.

De PvdA eist van de staatssecretaris een volledig officieel onderzoek naar de fraude. Ook wil ze dat er met onmiddellijke ingang maatregelen worden genomen om de exportfraude te beëindigen. Zulke maatregelen, zoals striktere exportvoorwaarden en een exportheffing, zullen een einde maken aan het goedkoop dumpen van afval over de grens.

Voor meer informatie: Diederik Samsom 06 - 53106595