FNV

FNV komt met plan aanpak jeugdwerkloosheid

De FNV vindt het onaanvaardbaar en getuigen van een gebrek aan ambitie dat het kabinet een jeugdwerkloosheid van zo'n 12 procent accepteert. De vakcentrale presenteerde haar eigen plan van aanpak voor de jeugdwerkloosheid. Dat meldt vandaag het FNV e-Magazine.

De FNV wil dat de OZB-verlaging (bewonersdeel) niet doorgaat. Dat levert ¬1,24 miljard op. Dat geld moet volgens de vakcentrale grotendeels worden besteed aan het werkgelegenheidsbeleid, in het bijzonder voor jongeren.

Een mogelijkheid om de werkgelegenheid te vergroten is geplande investeringen van de overheid in bijvoorbeeld de infrastructuur en ICT naar voren te halen. Zo kun je positieve werkgelegenheidseffecten realiseren in deze periode van laagconjunctuur. De FNV pleit voor een loonkostensubsidie voor jongeren, werkervaringsplaatsen en begeleiding van jongeren die na school tussen wal en schip dreigen te komen.

De FNV laakt het werkgelegenheidsbeleid van Balkenende II. Het kabinetsplan heeft meer weg van een moreel appèl dan van een concreet plan. De FNV bepleit voorts dat het kabinet bezuinigingen die de inkomens- en arbeidsmarktpositie van jongeren verzwakken niet doorvoert.


3 september 2003