Persberichten - 04/09/2003

Dexia - Nieuwe ontwikkeling in het dossier LHSP

Dexia Bank België (DBB) heeft kennis gekregen van het feit dat eisers in de class action, hangende in de U.S.A., betreffende het dossier Lernout & Hauspie Speech Products (LHSP), hun vordering zullen uitbreiden naar DBB.

Deze vordering heeft te maken met verrichtingen van Artesia Banking Corporation (ABC) die dateren van voor de overname van ABC door Dexia in juli 2001 en de daaropvolgende fusie met Dexia Bank België. In dit stadium slaat de eis op een bedrag van ongeveer USD 7 miljoen.

De pers heeft in dit dossier reeds gewag gemaakt van verschillende vorderingen, tegen tal van andere tussenkomende partijen.

Zoals in elk dossier van deze aard, is het niet verwonderlijk dat derden die zich benadeeld achten, de aansprakelijkheid trachten in te roepen van anderen, met name van personen die in het onderzoek betrokken zijn. Ter herinnering, de bank werd in het kader van het strafdossier LHSP op 23 juni 2003 in verdenking gesteld, wat de bank overigens diezelfde dag nog openbaar heeft gemaakt. In die mededeling herinnerde de bank eraan dat Artesia Banking Corporation belangrijke kredietverliezen had geleden in het kader van haar relaties met LHSP en dat zij verschillende procedures en stappen heeft ondernomen teneinde alle haar verschuldigde bedragen terug te vorderen. Artesia Banking Corporation heeft eveneens strafklacht tegen onbekenden ingediend bij de onderzoeksrechter en had zich burgerlijke partij gesteld. De bank heeft voldoende voorzieningen aangelegd voor de kredietrisicos.

Dexia Bank België herinnert eraan dat zij de haar ten laste gelegde aantijgingen ten zeerste betwist. Zij ziet met vertrouwen en sereniteit het vervolg van de procedures tegemoet, en zal streng toezien op de vrijwaring van haar rechten, met name in haar hoedanigheid van schuldeiser in het faillissement.

Zij zal niet nalaten zich krachtig te verweren tegen deze nieuwe vordering, die zij ongegrond acht.

Bron: Dexia
Provider: Euronext Brussels