Landelijke Studenten Vakbond

PERSBERICHT - Commissie-Vermeend gaat overstag / Eisen LSVb ingewilligd

Landelijke Studenten Vakbond (LSVb)

Neude 29 bis, Utrecht

Postbus 1335, 3500 BH Utrecht

Telefoon: 030-231 64 64

Fax: 030-234 21 19

E-mail: lsvb@lsvb.nl

Internet : www.lsvb.nl

Persbericht

t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

Commissie-Vermeend gaat overstag

Eisen LSVb ingewilligd

Utrecht 4 september 2003 - Vanochtend is de commissie-Vermeend, die een verkenning doet naar de uitgangspunten van een nieuw studiefinancieringsstelsel, akkoord gegaan met een eisenpakket van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). De LSVb kon zich beslist niet vinden in het eindrapport dat vanochtend in de laatste commissievergadering besproken werd en zou opstappen als haar eisenpakket niet werd ingewilligd. De commissie ging daarop overstag.

Het rapport dat vanochtend werd besproken was niet objectief en stuurde aan op een leenstelsel. De verkenning schoot methodologisch tekort, veel beweringen waren sterk politiek gekleurd en conclusies werden niet voldoende onderbouwd. De LSVb zag zich genoodzaakt om naar buiten te treden en een eisenpakket op tafel te leggen.

Willem Vermeend is vanochtend onder druk van de LSVb akkoord gegaan met het eisenpakket. Hij heeft toegezegd om de conclusie van het rapport te schrappen en alle opmerkingen die de LSVb suggestief vond eruit te halen. Een expert van buiten de commissie zal een deugdelijke methodologie ontwikkelen. Vermeend heeft ook toegezegd om omstreden zaken als collegegelddifferentiatie en vraagfinanciering, waar de politiek nog geen besluit over heeft genomen, niet meer in het rapport te betrekken. Het valt nog te bezien of het rapport van de commissie, zoals de bedoeling was, zal verschijnen voordat de onderwijsbegroting door de Tweede Kamer behandeld wordt.

Voorzitter Merijn de Jong: "Eigenlijk is het stuitend dat we zeven maanden in de commissie gezeten hebben, zonder dat onze bijdragen gewaardeerd werden. Vermeend haalde pas bakzeil toen we dreigden op te stappen." De LSVb ziet het aangepaste rapport met interesse tegemoet en zal alsnog uit de commissie stappen als blijkt dat de toezeggingen van Vermeend niet integraal zijn doorgevoerd.