Ministerie van Defensie


---


---

foto: SFIR interviewt Irakese bevolking (Rob Gielen SFIR) 04-09-2003

Nederlandse SFIR militairen op de helft van hun uitzending

04-09-2003

De Nederlandse krijgsmacht is inmiddels twee maanden aanwezig in Irak voor de missie Stabilisation Forces Iraq (SFIR). De levensomstandigheden voor de circa 1160 militairen worden steeds verder verbeterd en ook de uitvoering van de taken krijgt meer en meer vorm. Zo zijn de 25 medewerkers van de Koninklijke Marechaussee deze week begonnen met het trainen van de politie te Al Khidr, Ar Rumaythah en As Samawah. Vijftig politiemensen per week krijgen een opleiding in algemeen politionele vaardigheden van de Nederlandse marechaussees. In totaal zullen zo tweehonderd personen opgeleid worden.

Mariniers verzamelen tijdens patrouilles informatie over toekomstverwachting en perspectieven van dorpsoudsten, zoals bijvoorbeeld in Muqtar (zie foto). Ze gebruiken hiervoor een speciaal formulier, de ´measurement of effectivness´. Hierin wordt de mening van het Iraakse volk gevraagd ten opzichte van de ontwikkelingen in hun land. Dit formulier wordt ingevuld met tussenkomst van een tolk.

De Nederlandse militairen moeten de vrede bewaren in Al-Muthanna, een woestijngebied groter dan Nederland, dat in het zuiden van Irak ligt en binnen de Britse sector valt. Hun uitzendduur bedraagt vier maanden. Na deze periode worden zij afgelost door een nieuwe groep Nederlandse militairen.

Gerelateerde pagina's

* Stabilisation Force Iraq (SFIR)