Gemeente Smallingerland

Noordereiland, vogeleiland in de Drachtstervaart 4 september 2003

Eiland voor weidevogels bij Drachtstervaartproject

De gemeente maakt op dit moment plannen voor het creëren en inrichten van het zogenaamde Noordereiland. Dit eiland komt aan de westzijde van Drachten, op de plek waar momenteel wordt gewerkt aan het Drachtstervaartproject. Hierbij streeft de gemeente naar een duurzaam beheerd (liefst kruidenrijk) grasland. Hier zal een verscheidenheid aan weidevogels een broed en rustplaats vinden en worden andere natuurwaarden gestimuleerd.

Met de inrichting van woonwijk de Sanding is aan de noordkant een eiland ontstaan, waar sprake is van spontane ontwikkeling. In de huidige situatie ligt ten oosten de polder Buitenstvallaat. Met het verleggen van het Gaasterdiep wordt ook van Buitenstvallaat een deel afgesneden. Hierdoor ontstaat een tweede eiland. Door deze twee eilanden samen te smeden ontstaat een nieuw eiland met een totale oppervlakte van 3,7 hectare. Een grotere omvang van het eiland is niet mogelijk door een beperking aan de noordzijde; hier is ruimte gemaakt voor beroepsvaart. En ook door de invaarmogelijkheden aan de zuidzijde, waar een vaargeul is gepland voor recreatievaart.

De situatie op het eiland zal uitermate geschikt zijn als broed - en rustgebied voor weidevogels. Door de beperkte omvang van het eiland is er echter slechts plaats voor enkele broedparen (3-5). Bij de uitwerking wordt daarom ook een blik geworpen op andere natuurwaarden. Zo wordt het eiland een aantrekkelijke foerageerplaats voor watervogels en zullen kritische soorten als de slobeend, krakeend, de visdief e.d. hier goed kunnen vertoeven. Op een eiland hebben deze kwetsbare soorten geen last van natuurlijke vijanden als de vos of huisdieren. Het Noordereiland biedt tevens de mogelijkheid om een paaiplaats voor vis te creëren en op de lange termijn ook voor kritische plantensoorten die in de streek thuishoren.

Om het eiland aantrekkelijk te maken voor de vogels zal zoveel mogelijk open gebied worden gecreëerd. Weidevogels zijn namelijk gevoelig voor opgaande begroeiing, bebouwing of wegen. De uiteinden van het eiland worden waarschijnlijk voorzien van een schelpenstrandje, zodat het aantrekkelijk wordt voor vogelsoorten zoals de visdief en Kleine plevier. Op de lange termijn zal er sprake zijn van gericht beheer, waarbij de vegetatie jaarlijks wordt gemaaid en/ of eventueel wordt beweid. Een ander uitgangspunt is dat het eiland geen recreatiefunctie krijgt om verstoring door betreding uit te sluiten.

Op woensdag 24 september om 20 uur wordt er in het gemeentehuis een informatieavond gehouden over dit onderwerp.