Provincie Noord-Brabant



Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Locatie Moerdijkse Hoek staat niet ter discussie

Gedeputeerde Hoes: 'Leefbaarheid bepalend voor discussie kern Moerdijk'

Het verplaatsen van de kern Moerdijk omwille van de aanleg van bedrijventerrein Moerdijkse Hoek is niet aan de orde. Gedeputeerde Hoes van Economische Ontwikkeling is wel van mening dat deze optie moet worden meegenomen in de diverse onderzoeken naar leefbaarheid en gezondheidseffecten, omwille van een zorgvuldige besluitvorming. De huidige locatie van Moerdijkse Hoek staat echter niet ter discussie.

In het programma Deckers op Donderdag van Omroep Brabant verklaart de gedeputeerde desgevraagd geen voorstander te zijn van verplaatsing van de kern Moerdijk. De verplaatsingsvariant staat echter los van de locatiekeuze voor het nieuwe bedrijventerrein. Deze discussies moeten niet door elkaar gaan lopen, aldus Hoes.

Het staat al sinds 1996 vast dat de oksel tussen A17 en A16 de beste locatie is voor het beoogde bovenregionale bedrijventerrein. Het is theoretisch denkbaar om het bedrijventerrein 'om te klappen' over de A17 en naast het huidige bedrijventerrein te leggen. Maar deze optie is puur speculatief en niet aan de orde.

De afweging van wel of niet verplaatsen van de kern Moerdijk zou dienen plaats te vinden in het kader van de toets op leefbaarheid en gezondheidseffecten. De MER kan theoretisch uitwijzen dat de leefbaarheid in de kern ingrijpende maatregelen nodig maakt. Naar de opvatting van de gedeputeerde moet de leefbaarheid gegarandeerd zijn; en een zorgvuldige afweging in dat kader verplicht tot het openhouden van alle mogelijkheden. Overigens is dit standpunt in lijn met het advies van de Commissie voor de Milieu-Effectrapportage van 21 februari 2003. Onder het kopje 'Leefbaarheid' staat letterlijk:
"In het bijzonder voor de bewoners van de kern Moerdijk kan blijken dat de huidige of de in de toekomst te verwachten kwaliteit van het woon- en leefmilieu problemen oplevert. In dat geval adviseert de Commissie om in dialoog met betrokkenen na te gaan welke mogelijkheden er bestaan om de plannen zodanig aan te passen dat deze problemen voorkomen of gereduceerd worden tot een voor betrokkenen aanvaardbaar niveau. Wanneer zou blijken dat deze mogelijkheden ontoereikend zijn, adviseert de Commissie vroegtijdig na te gaan welke mogelijkheden er bestaan om voor deze bewoners een hoogwaardige leefomgeving elders te creëren."
De Milieu-Effectrapportage richt zich op de inrichting van Moerdijkse Hoek en is dus niet gericht op de locatiekeuze als zodanig.