SARA


SARA op ICT-Kenniscongres 2003

Op 4 en 5 september wordt in het Nederlands Congres Centrum (NCC) in Den Haag het ICT-Kenniscongres gehouden. Op de kennismarkt van het congres zal SARA bezoekers informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van grid-technologie, breedbandtechnologie en hulpmiddelen voor genoomanalyse.

Grid-technologie is sterk in opkomst en zal van grote invloed zijn op high-performance computing in de toekomst. In het kader van het European DataGrid-project en het project NL-Grid ontwikkelt SARA een grid-infrastructuur die wetenschappers toegang verschaft tot gedistribueerde computeromgevingen en transparant toegankelijke dataopslagfaciliteiten. SARA heeft uitgebreide expertise met de opslag van grote hoeveelheden data en beschikt over 1.200 TeraByte (1,2 PetaByte) opslagcapaciteit.

De ontwikkeling van breedbandtechnologie hangt nauw samen met grid-technologie en gaat een steeds prominentere plaats innemen. Dit komt onder andere tot uitdrukking in Fibre-to-the-Home-projecten waarmee nieuwe groepen gebruikers toegang krijgen tot allerlei high-end toepassingen, waaronder geavanceerde multimedia-applicaties. SARA is nauw betrokken bij de implementatie van enkele breedbandprojecten.

Onder invloed van grid-technologie en breedbandtoepassingen worden internationale koppelingen steeds belangrijker. Bij SARA is Netherlight, een knooppunt van internationale academische netwerken, gevestigd. Dit is een project dat door SURFnet wordt gerealiseerd in het kader van GigaPort. Netherlight vormt het zwaartepunt voor onderzoek naar de volgende generatie internettechnieken.

Op het gebied van life sciences, genomics en proteomics, neemt de complexiteit en de hoeveelheid data exponentieel toe. Dit geeft onderzoekers veel nieuwe mogelijkheden. Het ontsluiten van deze data wordt echter steeds complexer. SARA heeft samen met Johnson&Johnson Pharmaceutical Research & Development een virtual reality-applicatie ontwikkeld voor het visualiseren van hiërarchische relaties binnen genenfamilies en het visualiseren van netwerken van genexpressiegegevens. Tijdens het ICT-Kenniscongres demonstreren SARA-medewerkers deze applicatie.

Op het ICT-Kenniscongres 2003 kunt u SARA vinden in de stand van NWO/NCF, standnummer 0810.

Uitgebreide informatie over het ICT-Kenniscongres 2003 is te vinden op: www.ict-kenniscongres.nl.