Bloemencorso Aalsmeer


26 AUGUSTUS 2003

1.300 Mensen met 1 miljoen bloemen door 4 Gemeenten

Het 56ste Aalsmeerse Bloemencorso dat van vrijdag 5 september tot en met zondag 7 september door vier gemeenten rijdt, breekt dit jaar een aantal records. De tocht voert in drie dagen door de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam en Haarlemmermeer en legt daarbij bijna negentig kilometer af. Dat is niet alleen de langste route uit de geschiedenis van het Aalsmeerse bloemencorso, maar van alle corso's in Nederland.

Onder het thema 'It's party time!' rijden de 21 grote praalwagens en negentien prachtig versierde personenauto's dit jaar met een extra feestelijk tintje. De kleuren van de meer dan een miljoen bloemen worden afgewisseld door een klankkleur van zo'n duizend muzikanten van 24 korpsen en zes bandjes die het corso muzikaal omlijsten. En dan zijn de honderden figuranten die hun spel spelen op en rond de praalwagens niet eens meegerekend. In totaal bestaat de stoet in drie dagen uit ruim 1.300 mensen. Ook een record.

Thema
Het thema van het corso van 2003 is 'It's party time!'. Twintig van de grote praalwagens zijn dan ook gebaseerd op uiteenlopende feestdagen, waarvan een aantal vast terugkerende (zoals Kerstfeest). Er zijn verder wagens die getuigen van feestelijke gebeurtenissen die niet op vaste dagen plaatsvinden (zoals een Boerenbruiloft). Het Bloemenfeest gaat dankzij de bloemenveiling Aalsmeer (tevens grootste sponsor van het corso) het hele jaar door. Tevens is er aandacht voor feesten die rond een bepaald thema worden gevierd.

Lange historie
Het corso is ook in 1948 ontstaan als een bloemengroet bij een feest. Dat was ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Juliana. Toen is ook de traditie ontstaan om langs het Paleis op de Dam te rijden. Dat gebeurt dit jaar voor de 56ste keer. Het Aalsmeerse bloemencorso is inmiddels uitgegroeid tot een immens fleurig visitekaartje van de Nederlandse bloemsierkunst.

Aalsmeer
Wie de bouw van het corso wil meemaken, kan donderdagavond 4 september (gratis) de bloemenveiling Aalsmeer bezoeken. De bloemenveiling is niet alleen gevestigd in het grootste handelsgebouw ter wereld, het is ook de grootste sponsor van het Aalmeerse bloemencorso. In de veiling wordt vanaf 16.00 uur, tijdens de 'Nacht van Aalsmeer' door honderden vrijwilligers, binders en arrangeurs in enkele uren tijd meer dan een miljoen bloemen op de wagens worden gebracht in ware kunstwerken van bloemsierkunst. Dit bijzonder fleurige spektakel is gratis toegankelijk. De Nacht van Aalsmeer duurt tot in de kleine uurtjes. Een dweilband zorgt ' savonds voor muzikale afleiding en bezoekers kunnen deelnemen aan een puzzeltocht en een hapje en drankje nuttigen.

Gerard Joling
Vrijdag 5 september is er eerst een preview van het corso in de Aalsmeerse wijk Hornmeer (13.30 uur), waarna de stoet op weg gaat naar Kudelstaart (14.15 uur) om vervolgens naar het centrum van Aalsmeer te rijden. Voor wie rustig wil genieten van de bloemenpracht staan alle wagens hier van 17.00 tot 21.15 uur als het corso officieel geopend wordt. Tijdens het voorprogramma van de opening treedt de (inmiddels Aalsmeerse) zanger Gerard
Joling vanaf 20.00 uur gratis op voor de toeschouwers. Om 20.45 uur vindt een kindercorso plaats met zo'n vijftig jonge kinderen op hun zelf versierde eigen fietsen en voertuigjes.
Vrijdagavond start het verlichte corso om 21.15 uur voor een tocht die door het Oosteinde van Aalsmeer voert tot 23.00 uur.

Amstelveen
Zaterdagochtend komt het Aalsmeerse corso om 09.30 Amstelveen binnengereden via de Legmeerdijk. Daar gaat het Westwijk in. Om 09.45 uur rijdt het over de Assering en via de Noorddammerlaan is men rond 10.30 uur bij het Wimbledonpark. Om 11.00 uur volgt de passage door het Stadsplein van Amstelveen. Daarna gaat het via Rembrandtweg naar de Amsterdamseweg. Rond 11.40 uur verlaat het corso Amstelveen bij de Kalfjeslaan.

Amsterdam
Om 14.00 uur is het bloemencorso op het Stadionplein (14.00) en via de Cornelis Krusemanstraat om 14.30 uur bij de Van Baerlestraat bereikt. Daarna volgt het Leidseplein (om 15.00), waarna het bloemenlint zich naar de Dam (15.30) slingert om door te rijden naar het Rembrandtplein (15.45). Via het Frederiksplein arriveert het corso dan om 16.00 uur om het Westeinde, waar de stoet wordt ontbonden.

Haarlemmermeer
De ontbonden stoet rijdt zaterdag aan het eind van de middag vanuit Amsterdam naar Badhoevedorp. Daar wordt 's avonds met een verlicht corso door het dop gereden. Om 21.00 wordt gestart vanuit de Rijstvogelstraat en om 21.30 uur verlaat het corso Badhoevedorp weer, op transport naar Hoofddorp.

In Hoofddorp vertrekt de bloemenparade op zondagochtend 7 september om 11.00 uur via Graan voor Visch naar de Kruisweg (11.45). Vervolgens gaat het corso rond 12.00 uur over de Van Heuven Goedhartlaan en rond 12.30 is men bij het winkelcentrum Toolenburg. Daar vandaan wordt rond 13.00 uur Hoofddorp verlaten via de Hoofdweg Westzijde.

Om 13.35 uur arriveert het corso aan de Noorderdreef in Nieuw Vennep. Via de Zuiderdreef (14.00) gaat de stoet rechtsaf de Venneperweg op. Om 14.35 wordt gepauzeerd bij De Rustende Jager. In de tussentijd wordt daar voor het publiek tot 15.10 uur uitleg gegeven over de stoet, de wagens en de bloemenarrangementen.

Daarna wordt de tocht door Haarlemmermeer voortgezet, opnieuw vooraf gegaan door Irene. Om 15.40 uur wordt Burgerveen bereikt. Vanaf dat moment is het corso uitstekende vanaf boten in de Ringvaart te volgen. Ongeveer om 16.00 uur rijdt de stoet door Rijsenhout met het muziekkorps Melomanie uit Rijsenhout voorop. Het Rondje Haarlemmermeer van het Aalsmeerse bloemencorso wordt zondag 7 september om 17.20 uur afgesloten met een doorkomst door Aalsmeerderbrug (bezuiden de N201). Dan zit het recordcorso er op.

Alle exacte doorkomsttijden in de vier gemeenten staan vermeld op de website www.bloemencorsoaalsmeer.nl onder het kopje 'Route'.