Socialistische Partij

Buitensporige loonkostenstijging in top publieke sector

05-09-2003 * De gemiddelde loonkostenstijging van bestuurders van 36 (semi-) publieke instellingen bedroeg het afgelopen jaar 23,4%. Daarmee stegen de kosten voor de top in 2002 bijna vijf keer zo sterk als de gemiddelde loonkosten van gewone werknemers. Dit blijkt uit onderzoek van de SP naar de jaarverslagen van 36 (semi-) publieke instellingen als hogescholen, ziekenhuizen, pensioenfondsen en energiebedrijven.

Hoge kostenstijgingen vonden plaats bij onder meer de Raad van Commissarissen van het Nutsbedrijf Regio Eindhoven (+282%), de Raad van Toezicht van het Rein de Graaf Ziekenhuis (+255%) en het bestuur van de Opta (+131%). De grootste dalingen van de loonkosten vonden plaats bij de Autoriteit Financiële Markten (-51%) en de Nederlandse Spoorwegen (-36,7%).

De uitkomsten van het onderzoek wijzen erop dat exorbitante salarisstijgingen niet langer voorbehouden zijn aan het bedrijfsleven. De SP wil daarom dat het kabinet bindende afspraken gaat maken over loonmatiging aan de top. Die afspraken moeten neerkomen op een morele koppeling, waarbij de salarissen aan de top niet sneller stijgen dan op de werkvloer. Het betreft hier de publieke sector, dus er wordt gegraaid uit de algemene middelen en dat is volgens de SP onacceptabel.

In het regeerakkoord is over salarisstijgingen in de publieke sector de volgende passage opgenomen: Het is onverantwoord en niet aanvaardbaar dat in moeilijke economische tijden veel bestuurders van ondernemingen en zelfstandige organen in de publieke sector, in schril contrast met de van werknemers gevraagde pas op de plaats, bovenmatige inkomensontwikkelingen kennen. De SP-fractie zal minister-president Balkenende hier bij de algemene politiek beschouwingen zeker op aanspreken.

Download hier het rapport Gemeenschap op kosten (PDF, 380kB)