Korps: Friesland, plaats: Fryslân 5-09-2003
Politieberichten 4/9 (13.00 uur) t/m 5/9 (07.00) uur

Waldwei: aanrijding met dodelijke afloop
Donderdagochtend vond een aanrijding met dodelijk afloop plaats. Om circa 09.10 uur reed een auto, bestuurd door de 37-jarige Helga van Huizen uit Groningen, met twee kinderen, vanuit de richting Drachten naar Leeuwarden. Enkele honderden meters na de Fonejachtbrug maakte de vrouw, door nog onbekende oorzaak, een stuurcorrectie naar links. Hier reed net een vrachtwagen, bestuurd door een 33-jarige inwoner van Hengelo. De vrachtwagen kwam vanaf de richting Leeuwarden. Auto en vrachtwagen kwamen met elkaar in botding. Een jongetje van bijna anderhalf overleed ter plaatse, evenals de moeder. Een ander kind, leeftijd 3 jaar, is kort na de aanrijding overgebracht, per ambulance, naar het ziekenhuis in Leeuwarden.Hij is buiten levensgevaar. De Wâldwei is tot 15.00 uur afgesloten.

Berlicum: diefstal benzine
Donderdag omstreeks 12.00 uur tankte een bestuurder van vermoedelijk een Mercedes bij een benzinestation aan de Bitgumerdijk. Na getankt te hebben reed de bestuurder weg zonder de benzine af te rekenen. Aangifte hiervan werd gedaan door een 41-jarige inwoonster van Berlicum

Franeker: belediging ambtenaar in functie
Donderdag omstreeks 14.00 uur werd op het Noorderbolwerk de bestuurder van een auto verbaliseerd. De bestuurder, een 46-jarige inwoner van Tzummarum, was het met de bekeuring niet eens. Na een korte woordenwisseling beledigde de 46-jarige de 30-jarige ambtenaar en inwoner van Franeker. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Leeuwarden: zakkenrollerij
Donderdag omstreeks 14.45 uur werd een 70-jarige inwoonster van Leeuwarden bij een parkeerautomaat op de Sixmastraat door 2 donker getinte mannen aangesproken. Men wilde geld wisselen. Men sprak Engels en Spaans. Er viel wat geld uit haar portemonnee en een van de mannen zei toen dat dit van hem was. Na het wisselen vertrokken de mannen snel en kwam de vrouw erachter dat zij een aantal briefjes van 50 Euro mist. Een signalement van de mannen is niet bekend.

Leeuwarden: geen verzekeringsplaatje bromfiets en rijden onder de leeftijd van 16 jaar
Donderdag omstreeks 13.39 uur werd een jongenspersoon gecontroleerd op de Familie van de Weijstraat. Hij reed op een bromfiets. In eerste instantie gaf hij een valse naam op en na controle bleek het een 14-jarige inwoner van Leeuwarden te zijn. De bromfiets was niet verzekerd. Bromfiets is in beslag genomen en tegen de jongen zal porces-verbaal worden opgemaakt voor het onverzekerd rijden op een bromfiets en voor het rijden op een bromfiets terwijl hij nog geen 16 jaar is.

Lemmer: inbraak in auto
In de nacht van woensdag op donderdag werd ingebroken in een personenauto. Deze auto stond geparkeerd op de oprit van een woning aan de Zeedijk. Het linkerportier werd opengebroken en uit de auto werd een radio weggenomen. Aangifte hiervan werd gedaan door een 32-jarige inwoner van Lemmer.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Donderdag omstreeks 15.05 uur werd in een warenhuis aan de Nieuwestad een 45-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had 2 flessen port weggenomen. Door een beveiligingsbeambte is de man aangehouden Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Sint Nicolassga: rijden onder invloed
Donderdag omstreeks 16.10 uur werd op de Rijlst een 20-jarige inwoner van Broek en bestuurder van een personenauto gecontroleerd. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 365 ug/l, goed voor een rijverbod van 3 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Kollum: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 16.05 reden op de Adje Lambertszlaan een 95-jarige inwoner van Buitenpost en een 76-jarige inwoonster van Kollom. Beiden reden op een fiets. Door een nog onbekende oorzaak kwamen beiden in botsing met elkaar, waarbij zij op straat kwamen te vallen. De man had alleen een bloedneus en de vrouw is met heupklachten per ambulance overgebracht naar Sionsberg in Dokkum. Zij had kort hiervoor een nieuwe heup gekregen.

Sumar: rijden zonder rijbewijs
Donderdag omstreeks 16.20 uur werd op de van Harinsmaweg een 22-jarige inwoner van Burgum en bestuurder van een personenauto gecontroleerd. Bij controle bleek de bestuurder niet in het bvezit te zijn van een rijbewijs. De auto gestald bij het bureau en tegen de 22-jarige zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Drachten: winkeldievegge aangehouden
Donderdag omstreeks 18.30 uur werd op de Noordkade een 18-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had in een supermarkt een pakje sigaretten weggenomen. Afgehandeld via Kort-Om. Aangifte hiervan werd gedaan door een 35-jarige inwoonster van Drachten.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Donderdag omstreeks 23.03 uur werd op de Profesor Mr. P.S. Gerbrandyweg een 54-jarige inwoner van Damwoude en bestuurder van een persoenauto gecontroleerd. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 280 ug/l, goed voor een rijverbod van 1 uur. Afgehandeld via Kort-Om. Tijdens zijn rijontzegging heeft de man weer gereden en bij zijn woning werd hij weer aangehouden en er zal proces-verbaal worden opgemaakt voor het rijden tijdens zijn ontzegging

Leeuwarden: diefstal motor
Op donderdag tussen 19.00 19.50 uur werd vanaf het Oldehoofsterkerkhof een motor, merk Harley Davidson met zijspan weggenomen. De kleur is grijs/ blauw. De motor was voorzien van het kenteken XL-24 20. Aanfgifte hiervan werd gedaan door een 46-jarige inwoner van Franeker.

Sint Nicolaasga: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 01.53 uur werd op de Noed een 51-jarige inwoner van Idskenhuizen en bestuurder van een perosnenauto gecontroleerd. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 345 ug/l, goed voor een rijverbod van 2 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Franeker, vernielingen
Donderdag omstreeks 22.45 uur hoorde een 47-jarige inwoner van Franeker lawaai bij het station. Toen hij bij het station kwam, had hij twee luidruchtige knapen verzocht het wat rustiger aan te doen. Omstreeks 23.05 uur was er weer lawaai en hij zag de twee jongens wegfietsen. Toen bleek dat er twee ramen van het wachthok beschadigd waren en dat twee ruiten van de telefooncel vernield waren. Het zou gaan om twee personen leeftijd 17 20 jaar. Een had een licht kleurige jas aan en was redelijk groot en fors van postuur. De ander was iets kleiner.

Leeuwarden: eenvoudige mishandeling
Vrijdag omstreeks 02.10 uur stond een 23-jarige inwoner van Groningen met een paar vrienden voor een cafe aan het Ruiterskwartier. Zij stonden te praten met een vaste klant van bedoeld cafe. Op een gegeven moment komt een vriend van die man uit het cafe en probeerdt ruzie te zoeken met de Groninger. De man gaat weer naar binnen en kwomt met meerder mannen naar buiten en bedreigt de Groninger, Opeens wordt de Groninger in het gezicht geslagen. Hierop loopt de Groninger met zijn vrienden weg. Even later werd een 25-jarige inwoner van Leeuwarden hiervoor aangehouden. Hij is overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek.

Bureau Communicatie tel: 0900 8844