Ministerie van Defensie


Britse en Nederlandse mariniers dertig jaar samen

05-09-2003

Nederland wil de nauwe militaire samenwerking met het Verenigd Koninkrijk graag voortzetten en uitbreiden ter meerdere glorie van vrede en veiligheid in de wereld. Dat stelde minister Kamp donderdag 4 september bij de dertigste verjaardag van de UK-NL Amphibious Force, het samenwerkingsverband tussen de Royal Marines en het Korps Mariniers in Rotterdam. De Engelse Minister van Defensie Geoffrey Hoon voegde hieraan toe dat de oudste Europese geïntegreerde eenheid een uitstekende staat van dienst heeft en dat er ook in de toekomst aan deze flexibele strijdmacht veel behoefte bestaat.

De vergaande samenwerking tussen de Britse en de Nederlandse mariniers vindt zijn oorsprong in een Memorandum of Understanding uit mei 1973. De UK-NL Amphibious Force kent twee afdelingen: de staf van de amfibische eenheid rond de Commander Amphibious Task Group, die is ondergebracht in de Stonehouse kazerne in Plymouth. En de daadwerkelijke strijdmacht van de Royal Marines en het Korps Mariniers. Zij zijn verenigd in de 5500 man tellende 3 Commando Brigade Royal Marines. De basisopleiding van het Korps Mariniers wordt gegeven in Nederland, maar hij is hetzelfde als die van de Royal Marines. De meer specialistische opleidingen volgen de mariniers echter in Engeland.

De Bevelhebber der Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Klaver, zei dat Nederland veel leerde van de Engelse mariniers, maar dat de ervaringen die de Koninklijke Marine heeft opgedaan met Hr.Ms. Rotterdam worden nu weer gebruikt bij amfibische transportschepen die de Royal Navy momenteel laat bouwen.

De festiviteiten rond het dertig jarig bestaan van de samenwerking werden gehouden aan boord van Hr.MS Rotterdam en de HMS Ocean die in Rotterdam aan de Holland-Amerikakade lagen afgemeerd ter gelegenheid van de Wereldhavendagen die het afgelopen weekeinde werden gehouden. Tijdens het evenement waren beide schepen voor het publiek opengesteld. De Hr.Ms. De Zeven Provinciën was voor de gelegenheid ook aanwezig, deze lag afgemeerd bij de Euromast.

Gerelateerde pagina's

* The 30th anniversary of the UK-NL Amphibious Force