Waterschap Vallei & Eem

Vijf heemraden in nieuw dagelijks Bestuur waterschap Vallei & Eem

Op donderdag 4 september is het in juni gekozen nieuwe Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei & Eem beëdigd. Tijdens de eerste vergadering heeft het Algemeen Bestuur vijf heemraden (leden van het dagelijks bestuur) gekozen. Dat is één heemraad minder dan voorheen. In het waterschapsreglement staat dat het Dagelijks Bestuur uit minimaal vier en maximaal zes heemraden bestaat. Ook moeten de belangencategorieën die vertegenwoordigd zijn in het Algemeen Bestuur alle vier minimaal één vertegenwoordiger in het Dagelijks Bestuur hebben. Het gaat om de categorieën eigenaren van grond, eigenaren van bouwen, bedrijven en de ingezetenen (burgers).

Het Algemeen Bestuur besloot unaniem om met vijf heemraden verder te gaan, waarbij de categorie ingezetenen als grootste categorie twee vertegenwoordigers levert.

Het Dagelijks Bestuur (Dijkgraaf en Heemraden) bestaat nu uit zes personen. Naast de heemraden is er de dijkgraaf. Hij is de voorzitter van het waterschap en leidt de vergaderingen van zowel het Algemeen Bestuur als het Dagelijks Bestuur. Een dijkgraaf wordt benoemd door de Kroon.

Twee nieuwe heemraden

Nieuw in het Dagelijks Bestuur zijn de heren L. van Steenis (57) uit Naarden en de heer F. ter Maten (48) uit Leusden. Ter Maten is directeur van de Stichting Landschapsbeheer Utrecht. Hij werd als groene kandidaat tijdens de verkiezingen gesteund door de natuur- en milieuorganisaties en vertegenwoordigd de categorie ingezetenen. Van Steenis is ondernemer en vertegenwoordigt de categorie `bedrijfsgebouwd'. Hij verkocht in 1999 zijn bandenbedrijf in Nijkerk. Hij exploiteert nu enkele bedrijfspanden en agrarische onroerende goederen.

De heren B. van de Weerd uit Ede, W. Huijgen uit Bunschoten en D. Veldhuizen uit Woudenberg zijn hergekozen in het Dagelijks Bestuur. Veldhuizen (55 jaar) heeft samen met zijn zoon een agrarisch bedrijf en is voorzitter van de land- en tuinbouwcoöperatie Rijnvallei. Van der Weerd (41 jaar) is directeur van een groentechnisch adviesbureau. Huijgen (49 jaar) is wethouder in Bunschoten namens het CAP (de Christelijke Arbeiders Partij).

De heemraden die niet terugkeren zijn de heren P. Overvest (56) uit Renswoude, (niet meer verkiesbaar), H. Lugthart (56), uit Otterlo (niet herkozen in het Algemeen Bestuur) en L. Verhoeks (65) uit Barneveld. Hij is wel herkozen in het Algemeen Bestuur, maar stelde zich niet verkiesbaar voor een zetel in het Dagelijks Bestuur.

Kandidaten

De categorie ingezetenen (alle inwoners van 18 jaar en ouder) wordt in het nieuwe Dagelijks Bestuur vertegenwoordigd door de heren Huijgen en Ter Maten. De twee andere kandidaten voor deze categorie waren G. Hagelstein uit Veenendaal en K. Hilhorst uit Baarn.

Voor de categorie gebouwd (eigenaren van gebouwen) was naast de heer B. van der Weerd ook heer Van Gent uit Soest kandidaat.

Voor de categorie bedrijfsgebouwd (gebruikers van bedrijfsruimten) was de heer Van Steenis de enige kandidaat voor een plaats in het Dagelijks Bestuur. De heer D. Veldhuizen was dat voor de categorie ongebouwd (eigenaren van gronden) Zij werden beiden dan ook gekozen tot heemraad.

Persbericht d.d. 4-9-2003 ( 2003/28 )

Actuele informatie over besluiten en werkzaamheden van het waterschap brengen we o.a. in de vorm van persberichten naar buiten. Voor meer informatie kunt u bellen met onze persvoorlichters op telefoonnummer 033 - 43 46 329 (of 328).