Gemeente Bergh

Gecombineerde voordracht herindeling
05-09-2003

Tijdens de hoorzitting van de Vaste Kamercommissie van Binnenlandse Zaken in de Achterhoek op 5 september 2003, heeft de burgemeester van Bergh namens de drie gemeenten Bergh, Didam en Wehl een voordracht uitgesproke, die de herindeling onderstreept. Ondanks een aantal 'pijnpunten' zien de drie gemeenten ook zeker de voordelen van de herindeling.

Hoorzitting tweede kamercommissie BZK â 5 september 2003

BIJDRAGE NAMENS DE GEMEENTEN BERGH, DIDAM EN WEHL

door de burgemeester van Bergh


1. De voorgestelde indeling in ons gebied levert een belangrijke bijdrage aan meer bestuurs-krachtige gemeenten en meer evenwichtige bestuurlijke verhoudingen in de regio, ook in de relatie centrumgemeente - platteland.


2. Natuurlijk zijn er ook voor ons enkele pijnpunten. De vorming van de nieuwe gemeente Montferland zoals in het wetsontwerp wordt voorgesteld, gaat gepaard met enkele ook voor ons pijnlijke ingrepen. De gemeente Didam verliest belangrijke bedrijventerreinen langs de A-12; die gaan naar de gemeente Zevenaar. Een forse aderlating. Alles afwegende gaan wij evenwel toch akkoord met de keuze in het wetsontwerp.


3. Zo ook onderkennen wij de toekomstige behoefte aan 117 ha regionaal bedrijven-terrein in de onmiddellijke omgeving van Doetinchem. In het streekplan en in economische beleidsnotaâs van de Provincie is dit terrein voorzien langs de A-18.
Het kabinet grijpt de gemeentelijke herindeling aan om ten faveure van Doetinchem ca. 117 ha grondgebied van Wehl buiten de nieuwe gemeente Montferland te laten. Wij betreuren dat, andere bestuurlijke oplossingen zijn denkbaar. Maar ook hier, alles afwegend, respecteren wij de keus om op grondgebied van de centrumstad dit regionale bedrijventerrein in de toekomst mogelijk te maken.

4. Zeer belangrijk zijn twee elementen die met de kern van dit herindelingsvoorstel te maken hebben:
a. De indeling in onze regio leidt tot functioneel samenhangende gemeenten. Dit betreft ook Montferland. Deze functionele samenhang is belangrijk voor de bestuurskracht van de lokale overheid inclusief het versterken van de eigen identiteit;
b. Dit is een wetsvoorstel van onderop. De drie gemeenten en de provincie Gelderland steunen dit en het kabinet heeft dit, gelet ook op de algemene herindelingslijn, overgenomen. Dit draagvlak is essentieel voor de vorming van een nieuwe gemeente. Wij dringen er bij u op aan dit draagvlak te honoreren.


5. Conclusie: Wij gaan voor nieuwe evenwichtige bestuurlijke verhoudingen in de regio. Dit wetsontwerp levert daar een sterke bijdrage aan. De gemeenten Bergh, Didam en Wehl investeren op dit moment zwaar in de voorbereidingen voor een nieuwe gemeente Montferland. Wij hopen dat u de parlementaire behandeling voortvarend ter hand zult nemen."