Gemeente Zoetermeer

Grote opkomst bij conferentie "bouwen aan wonen"

Gisteravond organiseerde de raadscommissie Stedelijke Voorzieningen de conferentie "bouwen aan wonen". Deze conferentie werd gehouden ter voorbereiding op de behandeling van twee nota's, het Stedelijk Beleidskader Wonen en de lange termijn Woonvisie, door commissie en gemeenteraad. Deze nota's zullen bepalend zijn voor de ontwikkeling van de Zoetermeerse woningmarkt op korte en langere termijn. Vertegenwoordigers van vragende en aanbiedende partijen op de Zoetermeerse woningmarkt en deskundigen, waren uitgenodigd om met elkaar en de commissie Stedelijke Voorzieningen in discussie te gaan over het wonen in Zoetermeer. De opkomst was groot, ruim honderd personen waren aanwezig in de raadzaal.

De avond begon met een inleiding van de voorzitter van de commissie Stedelijke Voorzieningen en de dagvoorzitter, de heer Broekman. Hij benadrukte het bijzondere karakter van de conferentie. Voor de versterking van de volksvertegenwoordigende rol van de raad in het dualistische stelsel, was het voor het eerst in Zoetermeer dat een raadscommissie een conferentie van een dergelijke omvang heeft georganiseerd.
Wethouder Smid gaf vervolgens een toelichting op het Stedelijk Beleidskader Wonen. Zo gaf zij onder andere aan dat er meer aandacht van het nieuwbouwprogramma besteed moet worden aan jongeren en starters op de woningmarkt.

Na de wethouder waren drie deskundigen op het gebied van de woningmarkt uitgenodigd om hun visie weer te geven op de Zoetermeerse woningmarkt.
De heer De Zeeuw van Bouwfonds Ontwikkeling gaf onder andere aan dat Zoetermeer meer goedkopere koopwoningen zou kunnen bouwen. Mevrouw Esser van de Vereniging Sociale Verhuurders Haaglanden, vertelde onder meer dat 30 procent sociale huur in nieuwbouw noodzakelijk blijft voor Zoetermeer. Tenslotte gaf professor Boelhouwer van het onderzoeksinstituut OTB Delft zoal aan dat Zoetermeer kampt met een imagoprobleem. Zoetermeerders zouden namelijk te weinig belang hechten aan de positieve kenmerken van Zoetermeer, terwijl Zoetermeer naar buiten toe juist wel een positief imago heeft.

Na de pauze was er een paneldiscussie die onder de prikkelende leiding stond van de heer Huffnagel die onder andere deelnemer is geweest van het Lagerhuisdebat. Aan de hand van zeven stellingen werd er stevig gediscussieerd door de verschillende partijen. Zo kwam onder andere de volgende stelling aan bod: "De gemeente doet inmiddels genoeg voor ouderen, het is hoog tijd dat er nu wat gebeurt voor jongeren".

Terugkijkend op de conferentie was het algemene beeld van de vragende en aanbiedende partijen over de conferentie positief. Geconcludeerd kan worden dat het doel van de conferentie bereikt is; namelijk op een ander manier van gedachten wisselen met belangengroepen over een belangrijk thema zoals het beleidsthema wonen en het versterken van de volksvertegenwoordigende rol van de raad.

Laatste wijziging: 04-09-2003