D66

Raad van State steunt initiatief Europa-referendum

Buitenland

Boris van der Ham

04-09-2003 - Kamerlid Boris van der Ham is optimistisch over de kansen dat er ook in Nederland een raadplegend referendum komt over de Europese Grondwet. Samen met Groenlinks en de PvdA heeft de D66er een iniatiefwetsontvoorstel ingediend om te komen tot een referendum, waarin elke stemgerechtigde Nederland zich kan uitspreken vóór of tegen die Europese grondwet. Op 4 september bleek dat de Raad van State het initiatief van Van der Ham en de zijnen positief beoordeelde. Volgens de Raad van State is dit referendumvoorstel zelfs de meest reële optie om de Europese Grondwet te behandelen. Ik vind het geweldig dat zon oud en gewichtig instituut deze vernieuwing zo omarmt. Dit zou tenslotte het eerste nationale referendum zijn dat ooit in Nederland is gehouden, aldus Van der Ham.

Nederlanders hebben nooit iets te zeggen gehad over Europa, terwijl het in de rest van de EU heel normaal is om mensen mee te laten beslissen over de meest fundamentele keuzes. Over invoering van de euro bijvoorbeeld, of over het verdrag van Maastricht. Dit referendum is extra bijzonder, want het gaat hier over niets minder dan een nieuwe Europese grondwet, die boven de Nederlandse grondwet komt te staan. Het zou D66 heel wat waard zijn als we mensen zelf naar hun mening daarover kunnen vragen.

De positieve houding van de Raad van State is een steun in de rug voor die VVDers en ChristenUnie-leden die het referendumvoorstel steunen. D66, PvdA, Groenlinks, LPF en SP steunen het referendum al in de Tweede-Kamer, dus voor een meerderheid hebben we nog maar drie extra stemmen nodig. Die zouden van de VVD of de ChristenUnie kunnen komen. Het is daarom goed dat de Raad van State zo duidelijk hun principiële bezwaren tegen het referendum verzacht. Beide partijen hebben aangegeven het debat over ons voorstel open in te gaan, dus ik heb heel goede hoop.

Het referendum zou, als het aan de initiatiefnemers ligt, samen moeten vallen met de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni 2004. Op 4 oktober beginnen op Europees niveau de regeringsonderhandelingen over een definitieve tekst, die vooral de besluitvorming in een grotere Unie beter moet stroomlijnen. Op tafel ligt al een ontwerpgrondwet, waarover de Europese Conventie onder leiding van de Franse president Giscard D'Estaing het vlak voor de zomer eens werd.

De komende maand mag de Tweede Kamer schriftelijke vragen stellen aan de indieners van het wetsvoorstel, zodat dit nog voor het kerstreces kan worden behandeld.