Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

de zaak Kelly

De zaak 'Kelly'

In september discussiebijeenkomst tussen leden CG-Raad en politici

Veel discussie op het Kelly-forum

'Iedereen heeft recht op leven' en 'Ik ben het niet met de rechter eens'. Dit zijn enkele reacties in het forum over 'De zaak Kelly' op de internetsite www.CG-Raad.nl. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) nodigt ook u uit om uw mening te geen over de zaak Kelly, het ernstig gehandicapte meisje aan wie een wrongful-life-claim is toegekend. Met uw reacties beïnvloedt de CG-Raad politici om uiteindelijk tot wetgeving te komen. Ook staan de meeste krantenartikelen rond dit onderwerp op site van de CG-Raad.

Als sluitstuk van deze discussie houdt de CG-Raad samen met de BOSK op vrijdag 5 september een bijeenkomst met de titel 'Hoor en Wederhoor: de zaak Kelly'. De mening die u geeft op internet wordt ook weer gebruikt als input voor deze dag.

Mensen met een handicap komen tijdens 'Hoor en Wederhoor: de zaak Kelly' zelf aan het woord over drie verschillende ethische kwesties. Deskundigen, zoals een ethicus, gaan daar weer op reageren. Aan het eind van de middag geven politici hun mening over de discussie. Binnenkort krijgt u het officiële programma en de uitnodiging om deze bijeenkomst bij te wonen.

De zaak Kelly kwam eind maart 2003 in het nieuws toen het Haags Gerechtshof een wrongful-life claim toekende aan de meervoudig gehandicapte Kelly (wrongful life = het verwijt geboren te zijn). De CG-Raad vindt dit een ronduit verontrustende uitspraak. Er wordt impliciet een oordeel uitgesproken over de waarde van een leven met handicaps. Juridische acceptatie van dergelijke claims kan ernstige gevolgen hebben voor ouders die kiezen voor een kind, ondanks dat te voorspellen valt dat hun kind een (grote) kans op een handicap heeft. De CG-Raad vindt dat nadere wetgeving, zoals die bijvoorbeeld in Frankrijk bestaat sinds 2002, onontkoombaar is geworden door deze uitspraak. Deze wetgeving maakt het onmogelijk dat mensen op grond van voorspelbare handicaps later een vergoeding van hun ouders kunnen claimen voor hun genetisch erfgoed.

15 mei 2003

---