Gemeente Nijmegen

Expositie 'Wie wordt de Nijmeegse bruggenbouwer van het jaar?'

Van 5 september tot en met 19 oktober is in de Marienburgkapel te Nijmegen de expositie 'Wie wordt de Nijmeegse bruggenbouwer van het jaar' te zien. Deze expositie toont meer dan 275 (!) ontwerpen voor een nieuwe oeververbinding over de Waal in Nijmegen. De prijsuitreiking vindt plaats op 19 oktober in bioscoop LUX te Nijmegen.

Koers West

Aanleiding voor deze expositie is de ideeenprijsvraag die het Architectuurcentrum Nijmegen, de gemeente Nijmegen en De Gelderander begin dit jaar uitschreven. Opdracht was om een ontwerp te maken voor een nieuwe oeververbinding. En dan is een brug maar een van vele opties.De nieuwe verbinding over de Waal is onderdeel van 'Koers West' en wil zorgen voor vergroting van de bereikbaarheid van de stad. Verder worden onder vlag van Koers West een nieuw aansprekend woongebied aan de Waal en herstructurering van bedrijventerreinen nagestreefd.

Inspiratiebron

De inzendingen die in de Marienburgkapel te zien zijn, zijn slechts ideeen. De tijd om architecten te selecteren is nog niet aangebroken en de ontwerpen die te zien zijn kunnen als inspiratiebron dienen voor architecten die later aan de slag gaan met het echte ontwerp. Zij kunnen kennis opdoen van hoe Nijmegenaren en mensen van buiten de stad zich zo'n oeververbinding voorstellen. Dat hiermee een reservoir aan soms onvermoed talent wordt aangeboord is al eerder gebleken bij soortgelijke prijsvragen van het architectuurcentrum Nijmegen en de Gelderlander over een nieuw Keizer Karel Plein en een nieuw Plein 44.

Voor iedereen

Aan de ideeenprijsvraag kon iedereen deelnemen. Amateur en prof, kids van de basisschool, hun opa, de buurvrouw of de warme bakker tot studenten van technische of creatieve opleidingen in ons land, Maar ook ontwerpers en architecten die er hun dagelijks brood mee verdienen. De inzendingen komen uit het hele land. Ongeveer 168 deelnemers komen uit Nijmegen en de wijde regio, waarvan 107 uit de stad zelf. De expositie toont zowel 2 als 3-dimensionaal werk, waaronder een groot aantal maquettes, ontwerp- en computertekeningen, collages maar ook gedichten en essays.

Diverse prijzen

Het publiek mag een stem uitbrengen op het idee of ontwerp dat zij het meest geslaagd vindt. Deze inzending wint de publieksprijs. Daarnaast zal een vakjury, waarvan de namen in september bekend zullen worden gemaakt, de inzendingen beoordelen en twee winnaars, een tot 18 jaar en een vanaf 18 jaar, aanwijzen. De 3 winnaars winnen elk een bijzondere boottocht over de Waal.Hiervoor mogen zij een aantal mensen uitnodigen om met hen mee te gaan. De uitslag wordt tijdens de prijsuitreiking op zondag 19 oktober om 16.00 uur in LUX bekendgemaakt. Van 5 september tot en met 19 oktober kan het publiek in de Marienburgkapel (Marienburg 26) de inzendingen bewonderen op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.