Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Het effect van prestatieprikkels op leraren

vrijdag 5 september 10.00 uur

Promotie Onderwijskunde
Ib Waterreus onderzocht de effecten die (economische en prestatie-) prikkels hebben op leraren in het voortgezet onderwijs. Daarbij keek hij onder meer naar het effect op het aantal gewerkte uren, het ziekteverzuim en de mobiliteit van leraren. Het gebruik van prikkels in het onderwijs is overigens lastig, omdat het moeilijk is de resultaten van onderwijs te meten en nog ingewikkelder om de bijdrage van leraren daaraan te bepalen. Het gebruik van prestatieprikkels bij de beoordeling en beloning van leraren lijkt echter effect te hebben. Het risico hierbij is wel dat leraren zich richten op de prestaties waarvan ze weten dat die worden gemeten, ten koste van prestaties die niet worden gemeten. Ook de publicatie van schoolprestaties lijkt leraren te prikkelen. De vraag is wel of ze de schoolprestaties als graadmeter kunnen beschouwen, omdat de bevindingen van de Onderwijsinspectie van jaar tot jaar een opvallende variatie laten zien. Niettemin lijken deze schoolprestatie-indicatoren van invloed te zijn op de mobiliteit van leraren.

J.M. Waterreus: Lessons in teacher pay. Studies on incentives and the labor market for teachers. Promotoren zijn prof. dr. A.M.L. van Wieringen en prof. dr. H. Oosterbeek.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Voor vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.