Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Bijwerkingen van hiv-remmers

vrijdag 5 september 12.00 uur

Promotie Geneeskunde
Marc van der Valk deed onderzoek naar stofwisselingsstoornissen bij hiv-geïnfecteerden. Hij bestudeerde onder andere lipodystrofie (redistributie van vetweefsel), een bekende bijwerking van het gebruik van proteaseremmers door deze patiëntengroep. Daarbij treedt tegelijkertijd een ophoping op van vet rond de buik en een afbraak van vet in armen, nek, gezicht, billen en dijen. Daarnaast beschrijft Van der Valk afwijkingen in de suiker- en vetstofwisseling. In het laatste geval stijgt de concentratie van slechte bloedvetten die de kans op hart- en vaatziekten verhogen. Bij toeval ontdekte de promovendus dat een bepaalde groep hiv-remmers juist een forse stijging geeft van het goede (HDL-)cholesterol, dat het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.

M. van der Valk: Metabolic complications of antiretroviral therapy. Promotoren zijn prof. dr. H.P. Sauerwein en prof. dr. J.M.A. Lange.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Voor vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.