Universiteit van Tilburg

Persberichten juli 2003

Promotie jurist Jurgen de Poorter

Belangenorganisaties moeten beroepsrecht houden

In Nederland hebben burgers, bestuursorganen en belangenorganisaties ruim toegang tot de rechter om de rechtmatigheid van overheidsbesluiten te toetsen. Volgens critici leidt dit tot oneigenlijk gebruik, stroperigheid en overbelasting van rechter en bestuur. De Tilburgse jurist Jurgen de Poorter echter stelt dat de ruime toegang juist een groot goed is. Hij promoveert op 5 september.

De Vereniging Das en Boom die strijdt tegen een aanlegvergunning voor een snelweg, een gemeente die de wetmatigheid van een provinciebesluit betwist of een burger die geen windmolenpark 'in zijn achtertuin' wil: allemaal kunnen ze via het procesrecht proberen het tij te keren, want ze zijn belanghebbenden. Maar hoe lang nog? Het ministerie van Justitie onderzoekt een beperktere uitleg van het belanghebbende-begrip, en onlangs nam de Tweede Kamer een motie aan om te bezien of het beroepsrecht voor belangenorganisaties kan worden afgeschaft. Velen zien meer in het strengere 'Duitse systeem' dat bijvoorbeeld vereist dat de nieuwe regeling in strijd is met een norm die appellerende dient te beschermen.
De Tilburgse jurist en universitair docent mr. Jurgen de Poorter verrichtte een rechtsvergelijkend literatuur- en jurisprudentieonderzoek naar 'de belanghebbende'. Hij keek onder meer naar het Duits, Europees en Internationaal recht en jurisprudentie op dit terrein. Hij concludeert in zijn proefschrift dat belangenorganisaties en collega-bestuursorganen juist een belangrijk en positief tegenwicht bieden tegen de 'almacht' van de overheid. Het procesrecht behoort niet alleen individuele rechtsbescherming aan de direct betrokkenen te garanderen, het is ook een belangrijke objectieve toets voor de rechtmatigheid van overheidsbesluiten. Bovendien blijkt een collectieve actie juist vaak kostenbesparend vanwege de bundeling van procedures.
De Poorter vindt dat bij de beoordeling wie er belanghebbende zou moeten zijn, uitgegaan moet worden van het feitelijke belanghebbende-begrip. De juiste vraag is: Zal deze persoon of organisatie daadwerkelijk nadeel ondervinden van het nieuwe besluit? Dit betekent in de praktijk eerder een uitbreiding dan een beperking van de huidige interpretatie van 'de belanghebbende' (in artikel 1:2 van de Algemene wet bestuursrecht beschreven als "degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken"). Want nu kan bijvoorbeeld een docent die een cursus verzorgt waarvoor de subsidie wordt ingetrokken niet tegen dit besluit procederen: dat moet zijn werkgever doen. Echter, deze kan hele andere belangen hebben. Dit leidt tot grote onbillijkheden, stelt De Poorter, zeker als het gaat om zoiets fundamenteels als iemands broodwinning. Daarom zou -in vergelijkbare gevallen- ook een afgeleide belanghebbende als belanghebbende erkend moeten worden. De toegang tot de rechter moet niet verder worden beperkt maar juist gekoesterd en mag -op sommige punten- zelfs enigszins worden versoepeld, besluit de promovendus zijn studie.

Mr. Jurgen C.A. de Poorter (1974) is universitair docent bestuurs(proces)recht bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Tilburg. De Poorter studeerde Nederlands Recht in Tilburg en was van 1998 tot eind 2002 promotieonderzoeker bij het Schoordijk Instituut van de Universiteit van Tilburg. Vanaf 2003 is hij als universitair docent werkzaam bij de vakgroep Staats- en Bestuursrecht.

Noot voor de pers

De promotieplechtigheid vindt plaats op vrijdag 5 september 2003 om 14.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg. Promotoren zijn prof.mr. B.W.N. de Waard en prof.mr. A.J.C. de Moor - van Vugt. Het proefschrift is getiteld 'De belanghebbende. Een onderzoek naar de betekenis van het belanghebbende-begrip in het bestuurs(proces)recht'. Een handelseditie is verschenen bij Boom Juridische uitgevers (ISBN 90 5454 350 7) en kost 43 euro. Journalisten kunnen een exemplaar opvragen bij de Afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de universiteit, tel: 013 466 2000, e-mail: voorlichting@uvt.nl. Jurgen de Poorter is bereikbaar via tel: 013 466 2504 en e-mail: j.c.a.depoorter@uvt.nl (nb. vakantie van 10-26 september). Informatie over UvT-wetenschappers is voorhanden op webwijs.

Tilburg, 20 augustus 2003
Laatst gewijzigd: woensdag 20 augustus 2003
Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen