Technische Universiteit Delft

Afscheidsrede

Kernthema's
5 september 2003 | 16.00 uur
Prof.dr.ir. H. van Dam | Faculteit Technische Natuurwetenschappen

Kernthema's
In deze afscheidsrede worden vanuit de persoonlijke beleving gedurende een 40-jarige loopbaan de kernthema's (in dubbele betekenis) besproken van de wellicht in technisch, politiek en psychologisch opzicht meest complexe ontdekking ooit gedaan: de vrijmaking van kernenergie.
Na een wat filosofische schets van de historische ontwikkeling wordt ingegaan op de maatschappelijke discussie die rond kernenergie is ontstaan. De complexiteit van de technologie en de daardoor ontstane cognitieve kloof tussen 'publiek' en deskundigen hebben geleid tot een publieke perceptie van onbeheersbaarheid van deze technologie.
In deze discussie worden de rollen die feiten, normen en waarden spelen onvoldoende onderscheiden waardoor zij alle kenmerken van een geloofsstrijd heeft gekregen.
Dit alles speelt zich af tegen de achtergrond van een dreigend perspectief ten aanzien van de mondiale energetische toekomst die onvoldoende wordt beseft.
Enige gedachten worden gewijd aan de rol van wetenschap, techniek en hun beoefenaren in dit opzicht en aan een persoonlijke 'geloofsbelijdenis'. Het geheel wordt afgesloten met een korte terugblik op een hoogleraarsloopbaan.

De opening van het collegejaar en alle promoties, intree- en afscheidsredes, worden gehouden in de Aula van de TU Delft, Mekelweg 5, Delft

Maarten van der Sanden
Wetenschapsvoorlichter
Universiteitsdienst TU Delft /
Dir. Marketing & Communicatie
tel.: +31 15 2785454
fax: +31 15 2781855
GSM: +31 (0)6 20408176