Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij


Record aantal geslaagden Cursus Jeugdbegeleiding

Ter afsluiting van de Cursus Jeugdbegeleiding 2002-2003 zijn op drie locaties in Nederland de Jeugdvisdagen (examendagen) van de Cursus Jeugdbegeleiding afgenomen. De jeugdvisdagen worden door de cursisten zelf voorbereid en georganiseerd in de vorm van een Vis-Doe-en Speldag voor kinderen van 10-12 jaar. In totaal zijn 43 cursisten geslaagd voor de Cursus Jeugdbegeleiding. PROFICIAT!

Voor het cursusjaar 2002-2003 hadden zich een record aantal cursisten ingeschreven voor de Cursus Jeugdbegeleiding. Een duidelijke opwaartse trend in de 15-jarige geschiedenis van cursus. Jeugdbegeleiding leeft, ook in de Hengelsport. Steeds vaker wordt de plaatselijke hengelsportvereniging benaderd door ouders en scholen om kinderen kennis te laten maken met vissen. Aan het water wordt dan ook veel gevist, waaronder bijna een half miljoen kinderen. De een krijgt een goede begeleiding van ouders of grootouders, de andere moet het stellen zonder enige begeleiding. Toch maken al deze kinderen aan de waterkant voor het eerst kennis met het vissen. Vissen roept ook bij kinderen vragen op. Welke vissen zwemmen er in dit water? Hoe groot worden ze, wat eten ze, hoe heet dat waterdiertje. Welke materialen moet ik gebruiken bij het vissen en hoe ga ik met gevangen vis om? Allemaal vragen, die zonder goede begeleiding en juiste informatie lastig zijn te beantwoorden. Het opvangen en begeleiden van deze vissende jeugd is dan ook een belangrijke taak voor de georganiseerde hengelport. Belangrijk omdat kinderen op een op ethisch verantwoorde manier leren vissen en daarmee een positieve bijdrage leveren aan de beeldvorming van sportvissend Nederland.
Dit jaar zijn de Jeugdvisdagen (examens) gehouden op drie locaties in Nederland. Drie verenigingen hebben prachtige locaties ter beschikking gesteld voor de Jeugdvisdagen, te weten: HSV De Voorn te Afferden, HSV VVB Voorschoten te Voorschoten en HSV Leeuwarden e.o. te Leeuwarden.

Foto-impressie van Vis-Doe-en Speldagen.

Deelname aan de Cursus Jeugdbegeleiding 2003-2004 is nog mogelijk. Het eerste deel van de Cursus start op 5 en 6 november 2003.