Universiteit van Tilburg

Persberichten september 2003

Wallage en Shadid spreken bij opening Babylon

Wederzijdse acceptatie allochtonen-autochtonen verder weg dan ooit

Jacques Wallage waarschuwt voor het gebrek aan respect voor de taal en daarmee de cultuur en identiteit van allochtonen. Hij is één van de sprekers op de officiële opening van het Tilburgse onderwijs- en onderzoeksinstituut Babylon op vrijdagmiddag 5 september.

De modale migrant wordt al snel uitgemaakt voor moslimfundamentalist, stelt drs. Jacques Wallage, burgemeester van Groningen. "Een evenwichtige benadering van migranten en hun intergratie in onze multiculturele samenleving begint bij de erkenning van hun recht op religieuze, culturele en politieke autonomie. Wie, zoals dit kabinet, de subsidie voor het onderwijs in eigen taal en cultuur (OALT) stopzet, toont geen respect voor migranten en hun kinderen." Naast Wallage spreken prof.dr. Wasif Shadid (hoogleraar Interculturele Communicatie), en mr. Hugo Backx (wethouder Gemeente Tilburg) bij de opening van Babylon. Shadid stelt ronduit dat Nederland een etnisch gelaagde maatschappij aan het worden is. "Integratiedebatten hebben de wederzijdse acceptatie en integratie niet bevorderd, maar juist tegengewerkt. De beeldvorming van allochtonen en in het bijzonder de moslims onder hen is uiterst negatief. Integratie en allochtonen zijn besmette begrippen geworden." Ook volgens wethouder Backx is de teneur op dit moment te negatief. Geïnvesteerd zou moeten worden in de kwaliteit van het onderwijs en de omgeving van scholen. "Scholen moeten sterker worden gemaakt en kansen geboden moeten krijgen, i.p.v. dat er alleen maar gezegd wordt dat een school zwart wordt."

Identiteit
Het interfacultair onderzoek- en onderwijscentrum Babylon bestudeert de talige, culturele en religieuze diversiteit van de multiculturele samenleving. Thema's zijn bijvoorbeeld: identiteit en etniciteit, opvoeding en gezinssocialisatie, religieuze beleving en vorming, burgerschap en acculturatie. Vanaf begin 2003 werken de Faculteit der Sociale Wetenschappen, de Faculteit der Letteren en de Theologische Faculteit Tilburg samen in Babylon dat vrijdagmiddag a.s. officieel wordt geopend.

Noot voor de pers

De opening van Babylon vindt plaats op vrijdag 5 september in Gebouw Y (zaal YZ1) van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2, Tilburg. De pers is van harte welkom. Het programma start om 13.30 uur en is te vinden op de website.

Tilburg, 3 september 2003
Laatst gewijzigd: woensdag 03 september 2003 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Wetenschap en onderzoek

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen