TRENDWATCHER

Balkenende installeert Nationaal Innovatieplatform

Balkenende installeert Nationaal Innovatieplatform - Visiedocument prof. dr. ir. Nico Baken, TU Delft & drs. Peter Koudstaal, Syntens: 'Nationaal Innovatieplatform als startpunt voor Trans-sectorale innovatie in Nederland ?'

Persbericht - 4 september 2003

---

prof. dr. ir. Nico Baken, TU Delft
& drs. Peter Koudstaal, Syntens:

'Nationaal Innovatieplatform als startpunt voor Trans-sectorale innovatie in Nederland ?'
---

QUOTES:
prof. dr. ir. Nico Baken, TU Delft:
'We moeten leren om 'Trans-sectoraal' te denken...'

drs. Peter Koudstaal, Syntens:
'Trans-sectoraal denken is in feite positieve branchevervaging.'

Deze vrijdag, 5 september 2003, installeert minister-president Balkenende het 'Nationaal Innovatieplatform' (1). Prof. dr. ir. Nico Baken, van de Technische Universiteit Delft, acht dit het juiste moment om zijn visie op 'Trans-sectorale innovatie in Nederland' wereldkundig te maken. drs. Peter Koudstaal, projectmanager 'Nederland gaat digitaal' bij Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers (2), zorgt voor een pragmatische vertaalslag naar het bedrijfsleven.

Nederland lijkt te verloederen

---
Koningin Beatrix gebruikt in de kerstrede van 2002 de zin: 'Nederland lijkt te verloederen.' Zij appelleert hiermee aan een onderbuikgevoel. Voor prof. Nico Baken vallen op dat moment een aantal zaken op hun plaats: 'Als we 'Welvaart' uitzetten tegen 'Welzijn' zien we dat de 'BV Nederland' er momenteel nog wel goed vanaf komt. We hebben een relatief hoge welvaart en ook met ons welzijn is het over het algemeen prima gesteld. Het Nederlandse scheepje beweegt zich echter in de verkeerde richting: het vaart in de richting van het nulpunt met minder economische welvaart en een matig afnemend niveau van welzijn. Dat ziet men nu al terug in de maatschappij. De gevoelstemperatuur van onze maatschappij wordt met rasse chreden killer.' Peter Koudstaal: 'Kijk alleen maar eens naar de energiesector. Vroeger kwam het toch zelden voor dat de stroom uit viel. Vandaag de dag zijn er regio's waar het regelmatig gebeurt om over de recente stroomstoringen in New York en Londen nog maar te zwijgen. Omdat de wereld ingrijpend aan het veranderen is moeten we er anders tegenaan gaan kijken.'

Gebrek aan synergie

---
Baken en Koudstaal missen vooral de synergie tussen de verschillende branches en sectoren. Het Nederlands Bruto Nationaal Product is slechts een optelling van de bruto toegevoegde waarden die per sector worden gegenereerd. Zij voorzien dat we aan het einde zijn van een era waarin aan de outsourcing naar monolitische sectoren een einde komt.Over sectoren heen ontstaan opportunities voor besparingen, maar ook compleet nieuwe concepten, diensten en dus nieuwe inkomstenstromen. Diensten met een toegevoegde waarde uit sector A kunnen dan, ineens een grote impact hebben op een sector B, of in de infrastructuur van die Sector B of zelfs op de toegevoegde waardediensten van die Sector B. We spreken dan over 'Trans-sectorale' aanpak (bel voor een toelichting door Nico Baken of Peter Koudstaal).

Nationaal Innovatieplatform als startpunt voor Trans-sectorale innovatie

---


---
De oprichting van het Nationaal Innovatieplatform, onder voorzitterschap van minister-president Balkenende, is een positieve ontwikkeling. Vooral omdat, naast vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de wetenschap ook de ministers van EZ en OC&W daarin zitting hebben. Immers ook ministeries hebben baat bij het over de grenzen van hun eigen departement heen kijken.

Conclusies en aanbevelingen uit het visiedocument
---

De Nederlandse economie bevindt zich aan het einde van een S-curve: Mono-service / Intra-sectoraal denken zal via een buigpunt de komende jaren omgezet dienen te worden in Multi-service / Trans-sectoraal denken. Daartoe moet op zowel bedrijfsniveau, brancheniveau, Trans-sectoraal niveau als op nationaal niveau structureel voor een andere aanpak gekozen worden. Branches die succesvol willen zijn in de toekomst moeten op zoek gaan naar samenwerkingsverbanden om op basis van nieuwe Trans-sectorale diensten extra concurrentievoordeel te behalen. De huidige toekomstscenario's per sector zijn niet toereikend meer. De tijd is rijp voor een gecoördineerde visie-ontwikkeling in een gremium zoals het Nationaal Innovatieplatform. Daarin zal ten aanzien van ICT op Trans-sectoraal niveau onder andere nagedacht moeten worden over onderwerpen als de uitrol van echt breedbandig internet (10 tot 100 Mbit per seconde).

Een fragment uit het visiedocument van Baken en Koudstaal:
---

'Een prachtig voorbeeld van 'Trans-sectoraal' denken is te vinden bij een groot transportbedrijf. We zien daar de Zorgsector, de Transportsector en de ICT-sector tot een innovatieve 'Trans-sectorale' oplossing komen. Vrachtwagenchauffeurs hebben last van pijnlijke schouders (RSI). Daardoor komt men soms in de ziektewet terecht. Via i-Mode krijgen de chauffeurs een korte vragenlijst op het scherm van hun mobiele telefoon. Dankzij deze elektronische vragenlijst, die opgesteld is door medisch specialisten, kunnen in nagenoeg één dag alle chauffeurs op afstand worden gediagnosticeerd tot de status groen, oranje of rood. Vervolgens krijgen de vrachtwagenchauffeurs via hun mobiele telefoon oefeningen-op-maat toegestuurd. Iedereen is tevreden: de chauffeurs, de opdrachtgever, de zorgverzekeraar van het transportbedrijf, de medisch specialisten en KPN Telecom.', aan het woord is. Lees verder op http://www.e-commerce.nl/visie . Daar staat het complete visiedocument, inclusief afbeeldingen.
---

Voor de redactie /