Katholieke Universiteit Nijmegen

Academische kindergeneeskunde: Eenheid in verscheidenheid
Datum 5-9-2003

Tijd van 15:45 tot 17:00 uur
Spreker Prof. dr. L.A.A. Kollée
Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen/ UMC St Radboud Soort Evenement oratie

Beschrijving De kindergeneeskunde beweegt zich soms aan de grens van de mogelijkheden. Een voorbeeld daarvan uit de neonatologie is de behandeling van zeer kleine vroeggeborenen aan de grens van levensvatbaarheid (onder 26 weken zwangerschapsduur). Daarbij doen zich medisch-ethische dilemmas voor, omdat de sterftekans hoog is en de prognose bij overleven voor veel van deze kinderen niet gunstig is. De cijfers in de wetenschappelijke literatuur verschillen, ook omdat de opvattingen over de medisch-ethische besluitvorming en het daaruit voortvloeiende beleid in de verschillende landen grote verschillen vertonen. Nederland heeft een uitzonderingspositie met een terughoudender behandelingsbeleid bij kinderen onder 26 weken zwangerschapsduur dan in veel andere landen. Dit schept de verplichting om, met name in het grijze gebied tussen 25 en 26 weken, bij elke patiënt opnieuw samen met ouders een zorgvuldige afweging te maken. Dat mag niet worden overgelaten aan relatief onervaren artsen.

Om de behandeling van kleine vroeggeborenen verder te kunnen verbeteren en goede informatie over de prognose te kunnen geven aan de ouders is langdurig follow-up onderzoek van de overlevende kinderen noodzakelijk. Daaraan moeten de neonatologen die deze kinderen behandelen ook zelf deelnemen. De overheid heeft inmiddels middelen verstrekt om follow-up onderzoek in Nederland beter mogelijk te maken.

Biografie Prof. dr. Louis A.A. Kollée is hoogleraar aan de Faculteit der Medische Wetenschappen/UMC St Radboud met als leeropdracht ´Kindergeneeskunde. Kollée studeerde geneeskunde te Rotterdam en volgde de opleiding tot kinderarts te Nijmegen, bij prof. Schretlen. Sinds 1976 is hij ook als kinderarts werkzaam in het UMC St. Radboud. Contactpersoon Staf Concerncommunicatie, UMC St Radboud Nijmegen E-mail L.Kollee@cukz.umcn.nl
Telefoon 024 - 361 35 28