Gemeente Rotterdam

Aanpak Oude Noorden
Inzet politie Rotterdam-Rijnmond

Preventief fouilleren

Op 5 augustus 2003 heeft de Driehoek voor de periode 1 september 2003 tot 1 december 2003 het Oude Noorden aangewezen als Veiligheidsrisicogebied. Op 18 augustus 2003 is het besluit gepubliceerd.

Directe reden is dat uit onderzoek gebleken is dat binnen het district De Noordhoek de laatste jaren een zeer groot deel van het totale aantal aangiften van geweldscriminaliteit voor rekening komt van de deelgemeente Noord, te weten 65 %. Hierbij zijn het met name de wijken Oude Noorden en Agniesebuurt waar zich een opvallend hoog aantal incidenten op het gebied van (vuur)wapengerelateerd geweld voordoet.

Om de ontwikkeling van geweldsincidenten in het gebied duidelijk weer te geven is een tweedeling gemaakt in jaar 1 (van mei 2001 tot en met april 2002) en jaar 2 (van mei 2002 tot en met april 2003). Van alle geregistreerde geweldsincidenten blijkt het aantal geweldsincidenten in het aan te wijzen gebied in jaar 2 ten opzichte van jaar 1 toe te zijn genomen met 15% (van 621 naar 716 incidenten), terwijl het aantal wapenincidenten in jaar 2 ten opzichte van jaar 1 is toegenomen met 58% (van 66 naar 104 incidenten). Van alle wapenincidenten in jaar 1 en 2 is in 32% van de gevallen sprake van een vuurwapen (dit is 41% van de wapenincidenten in de CBS-wijk Oude Noorden en 22% van de wapenincidenten in de Agniesebuurt).

Overlastgevende en andere panden

Dealpanden

Resultaten:
Twee dealpanden gesloten. Diverse aanhoudingen verricht.

Coffeeshops

Alle 7 coffeeshops Oude Noorden regelmatig gecontroleerd. Resultaten:
Tweemaal proces-verbaal opgemaakt.

Thee/koffiehuizen

Alle 8 koffie-/theehuizen Oude Noorden regelmatig gecontroleerd. Resultaten:
1 theehuis wegens verkoop softdrugs inmiddels voor 1 jaar gesloten. Voor 4 andere koffie-/theehuizen zijn voor hetzelfde vergijp sluitingsvoorstellen in behandeling.

Belhuizen

Resultaten:
Alle ca. 20 belhuizen zijn geïnventariseerd. Bij controles bleken meerdere belhuizen ook drank en etenswaren te verkopen. Alle eigenaren beheerders zijn nu schriftelijk en mondeling gewaarschuwd om zich te houden aan winkelsluitingswet dan wel exploitatievergunning. De controles op naleving worden voortgezet.

Hennepkwekerijen

Resultaten:
7 stuks opgerold.
In een woning geen kwekerij aangetroffen, maar wel 3 nepvuurwapens. Deze nepwapens in beslag genomen.

Overige drugsgerelateerde activiteiten Oude Noorden

Terugdringen (straat)handel drugs/drugsrunners

Resultaten:
7 drugsrunners aangehouden. Twee van hen kregen een gebiedsontzegging. Daarnaast 5 aanhoudingen voor drugshandel en drugstransport. Tevens bij een van de acties in beslag genomen: een geluiddemper, een neppistool, diverse valse of van diefstal afkomstige pinpassen en een groot geldbedrag. 1 aanhouding voor een postpakket met meer dan 300 gram cocaïne.

Horeca (kroegen)

Resultaten:
5 horeca-inrichtingen betrapt op niet naleven sluitingstijden (5x processen-verbaal). Tegen een zalen-/partycentrum loopt een procedure vanwege het niet houden aan de vergunningsvoorwaarden en het veroorzaken van overlast voor de omgeving.

Actie Counter

Resultaten:
Bij de bromfietscontroles 104 bekeuringen snelheid, technische mankementen, niet dragen helm en 2 pv's voor te groot vermogen. 1 aanhouding (betrokkene werd gezocht)
205 bekeuringen voor diverse overtredingen bij algemene verkeerscontroles

OV-controle

Resultaten:

2 OV-controles waarbij meerdere trams (20) werden gecontroleerd -> 113 bekeuringen

Leerplichtcontroles

Resultaten:
Meerdere controles geweest op leerplicht. Daarbij werden een tiental jongeren bij D.S.O. aangemeld.

Actieve overlastbestrijding m.b.v. de APV (Wieberen)

Resultaten:
Acties in het kader van Wieberen 47 processen-verbaal. De feiten betroffen met name openbaar drank-/drugsgebruik, hinderlijk ophouden etc.

Winkels

Resultaten:
Op diverse zondagen winkels gecontroleerd op sluitingstijd. 8 processen-verbaal. Bij één winkel werden speelgoedpistolen in beslaggenomen, aangezien deze bedrieglijk op echte leken.

PGA

Criminele overlastgevende jongeren

Resultaten:
Inventarisatie c.q. in kaart brengen van jeugdigen en hun netwerk, jeugdigen uit anonimiteit halen en dossiers opbouwen. 2. 150 jongeren met (toe)naam bekend.
3. 50 personen/instanties in netwerk
4. Zo'n 32 zaken en onderzoeken gedaan, waarvan 15 met resultaat.

Algemeen

24 dossiers (specifiek voor het Oude Noorden) samengesteld met behulp van de regionale groslijst. Deze dossiers worden geoperationaliseerd doordat buurtagenten deze personen opzoeken en in de gaten houden. Resultaten:
13 veelplegers werden voorgeleid. Daarvan waren 8 personen van de regionale veelplegerslijst en 5 van de districtelijke lijst.

Veilig Ondernemen

Resultaten:
Dagelijkse surveillance door 4 beveiligingsbeambten. Beveiligingsbeambten assisteerden bij vier aanhoudingen. Tevens assisteerden zij bij een aanrijding waar een kind bij betrokken was en een buurtagent alleen was voor de afhandeling. De beveiligers regelden het verkeer waardoor de buurtagent zich kon bezighouden met de betrokken partijen.

Aangiftes

Resultaten:
In de maand juli van 2002 werden in het Oude Noorden 246 aangiftes gedaan van diverse feiten. In juli 2003 is dat aantal met meer dan de helft afgenomen tot 105. Grootste dalers daarbij zijn het aantal inbraken in auto's (van 99 naar 12) en het aantal straatroven (van 12 naar 5). Daarmee is het Oude Noorden de grootste 'daler' in het district de Noordhoek. Het district behoort tot de grootste dalers in de regio.

Info politie Oude Noorden
050903
Henny Strooij, Communicatie PRR
Tel: 010-274.0060; GSM: 06-5105.0227

---- --