Heuvelrug, 09.55 uur

Utrecht 5-9-2003 - Persberichten district Heuvelrug

Afsluiting project Toezicht Rijn
In het kader van het project Toezicht Rijn vond in de periode van 7 juni (Pinksteren) tot het eerste weekend van september op de Rijn tussen Wijk bij Duurstede en Rhenen verscherpt toezicht plaats op gedragingen bij met name de recreatievaart. Dit toezicht werd uitgevoerd door medewerkers van het politiedistrict Heuvelrug, het Korps Landelijke Politiediensten en het Regionaal bureau Veldpolitie van de Politie Regio Utrecht.

Het aantal uitgeschreven processen-verbaal lag dit jaar aanmerkelijk hoger dan voorgaande jaren. Dit komt met name door de warme zomermaanden en toename van het aantal waterrecreanten.

In totaal schreef de politie in het kader van dit project 84 processen-verbaal uit. Daarnaast werden nog talrijke opvoedkundige gesprekken gevoerd in verband met het gedrag bij sluizen en bruggen, geen etiquette en het gedrag van jeugd in rubberboten.

Voor het niet kunnen tonen van het vaarbewijs (19x) en het snelvaren (15x) werden de meeste recreanten bekeurd. Ook voor het waterskiën op een verboden plaats en het overschrijden van de daar toegestane snelheid voor waterskiërs leverde nog totaal 12 boetes op. Verder werden ook processen-verbaal opgemaakt voor onder meer alcoholgebruik, niet gebruiken van de dodemansknop, niet aanwezig hebben van zwemvesten, te jonge leeftijd bestuurder van snelle motorboot en geen of te jeugdige uitkijk bij het waterskien.
Op het gebied van de visserijwet konden twaalf vissers geen sportvisakte tonen en waren zeven vissers actief bij het water, zonder dat zij daar een vergunning voor hadden.

Het verscherpt toezicht tijdens de zomermaanden op recreatievaart is de laatste jaren door de politie opgepakt vanwege het intensiever gebruik van de Rijn door recreanten. Met name de overlast van waterscooters en snelle motorboten zorgden voor veel overlastmeldingen. Deze overlast bestond met name uit het veroorzaken van zware golfslag bij afgemeerde vaartuigen, wat schade kan veroorzaken, en geluidsoverlast door waterscooters.

Getuigen ongeval gezocht
RHENEN Op de Herenstraat vond afgelopen dinsdag rond 08.30 uur een ongeval plaats, waarbij een 47-jarige vrouw en een 9-jarig kind gewond raakten.
Het tweetal fietste op het fietspad, toen een automobilist afsloeg. Achter de auto hing een aanhanger met daarop glasplaten. Deze aanhanger kwam tegen de trapper van de fietsster, waarop de vrouw ten val kwam en eveneens het kind viel. Beiden liepen daardoor schaafwonden en blauwe plekken op.
De bestuurder heeft waarschijnlijk van het ongeval niets gemerkt en reed door. Een getuige noteerde het kenteken, maar deze kwam niet overeen met de aanhanger.
De politie is daarom op zoek naar mogelijke andere getuigen. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 (team Rhenen).

Verlichtingscontrole
VEENENDAAL Op de Kanaalweg/ Kastanjelaan en de Sportlaan heeft de politie donderdagavond tussen 21.30 en 22.30 uur gecontroleerd op het voeren van verlichting. Achttien fietsers en een bromfietser ontvingen een bekeuring voor het niet voeren van verlichting. Verder kreeg een automobilist nog een bekeuring voor het voeren van showlights op zijn auto en werd een bromfietser bekeurd die zonder helm reed.