Gemeente Langedijk


Gebiedsvisie Noordwest 8
05 september 2003

Voorzitter Bob Verburg van regionaal stedelijk netwerk NoordWest 8 heeft de concept Gebiedsvisie NoordWest 8 gepresenteerd tijdens een persconferentie in het gemeentehuis van Langedijk.

De ambities van de dertig gemeenten in de Kop van Noord-Holland, West-Friesland en Noord-Kennemerland en een groot aantal maatschappelijke organisaties zijn in de gebiedsvisie uitgewerkt. De ambities zijn gericht op bereikbaarheid van het gehele gebied, sociale infrastructuur, het blauw-groene raamwerk, economie en kennis, vitaal platteland, vitale stedelijke gebieden en (bestuurlijke) samenwerking. In de visie is dit alles vertaald in concrete projecten. Onder leiding van voorzitter Verburg zal NoordWest 8 zich krachtig inzetten voor realisatie van deze prioritaire projecten. Daartoe wordt gelobbyd bij partners, provincie, rijk en Europese Unie. Via fondsvorming probeert NoordWest 8 middelen te verkrijgen die daadwerkelijke uitvoering mogelijk maken.

Concrete projecten

In totaal zijn veertien projecten benoemd in de visie. Infrastructurele projecten als ontsluiting van Den Helder (N9 + verbinding met de A7 bij Middenmeer), doorstroming tussen Alkmaar en Enkhuizen (HAL-HES, Westfrisiaweg), Rondje Groene Long: lightrailontsluitingen HAL-HES met aansluiting op Amsterdamse Noord-Zuidlijn en water als economische drager in Noord-Holland Maritiem. Daarnaast zijn er natuurprojecten als Wieringerrandmeer en ecologische verbindingszones tussen IJsselmeer en Noordzee. En ontwikkelingstrajecten op gebied van profilering van Alkmaar en Hoorn, concrete groei van Den Helder, actieprogramma melkveehouderij, bovenlokale gezondheidsvoorzieningen, pilotproject brede scholen en onderwijsaanbod dat gebaseerd is op regiospecifieke bedrijvigheid.

Geïnteresseerden kunnen de doelstellingen van NoordWest 8 vinden op website www.noordwest8.nl. Men kan de tekst van de gebiedsvisie downloaden. Ook wordt men uitgenodigd een enquête in te vullen met vragen over ruimtelijke vraagstukken die spelen in Noordwest-Holland.