Katholieke Universiteit Nijmegen

Benoeming Faculteit der Rechtsgeleerdheid
Mr. Gerard Meussen benoemd tot hoogleraar Algemeen Belastingrecht Mr. G.T.K. Meussen is met ingang van 1 september 2003 benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Katholieke Universiteit Nijmegen met als leeropdracht Algemeen Belastingrecht. De heer Meussen was voorheen universitair hoofddocent belastingrecht aan de Universiteit van Tilburg (Fiscaal Instituut Tilburg). De heer Meussen is tevens raadsheer-plaatsvervanger in de belastingkamer van het Gerechtshof te Amsterdam en Arnhem. Daarnaast is de heer Meussen sinds 1996 wetenschappelijk adviseur bij Bureau Vaktechniek van Ernst & Young Belastingadviseurs te Rotterdam.

Gerard Meussen (1957) studeerde Nederlands Recht aan de KU Nijmegen en voltooide zijn studie in 1987. In 1990 voltooide hij de postdoctorale opleiding Belastingkunde aan de Universiteit van Tilburg. Hij promoveerde in 1997 aan de KU Nijmegen op de dissertatie `Bedrijfswaarde: onderzoek naar inhoud en betekenis van het begrip bedrijfswaarde in fiscaal-, civielrechtelijk en bedrijfseconomisch perspectief'. De uitgave verscheen als handelseditie in de Fiscale Monografieënreeks van Uitgeverij Kluwer. Van zijn hand (samen met prof.dr. A.O. Lubbers) verscheen in 2002 het boek `Hoofdzaken winst uit onderneming' als nr. 32 in de FED Fiscale Studieserie. Hij schreef (samen met prof.dr. J.E.A.M. van Dijck) in 2003 de fiscale brochure `Rangorde in de Wet IB', verschenen bij uitgeverij FED (onderdeel Kluwer).
De heer Meussen is lid van de redactie van Fiscaal Tijdschrift Vermogen alsmede van de editorial board van de EUCOTAX Series on European Taxation (Kluwer Law International) en vaste medewerker van onder meer het Weekblad voor fiscaal recht en BNB (Beslissingen in belastingzaken Nederlandse Belastingrechtspraak). Hij is daarnaast als tutor en docent verbonden aan het European Tax College te Leuven. Hij schreef in de afgelopen jaren een groot aantal wetenschappelijke bijdragen in boeken en tijdschriften op met name het gebied van de inkomsten- en vennootschapsbelasting alsmede het Europees belastingrecht en hij geeft regelmatig lezingen in binnen- en buitenland.
4-9-2003