Openbaar Ministerie

Den Haag, 5 september 2003

Arrestaties in mensenhandelzaak

Medio januari 2003, is het Boven Regionaal Team (BRT)

Haaglanden-Hollands Midden, in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee, een onderzoek begonnen naar mensenhandel. Een groep Bulgaren en een Nederlander in de leeftijd van 23 tot 50 jaar hielden zich ermee bezig om jonge vrouwen, vaak onder valse voorwendselen, naar Nederland te brengen. Eenmaal in Nederland werden zij op verschillende plaatsen in de prostitutie te werk gesteld. Het verdiende geld moest door de vrouwen grotendeels aan de groep worden afgedragen. Aan het hoofd van deze criminele organisatie stonden twee Bulgaarse broers. De een hield toezicht in Nederland en de ander in Bulgarije.

Op zaterdag 19 juli 2003 werden in Den Haag een zestal verdachten aangehouden, toen zij drie jonge vrouwen over wilden nemen van een begeleider en de chauffeur van een busje dat uit Bulgarije kwam. Van deze verdachten bevinden er zich nog vijf in voorlopige hechtenis. Na de aanhouding vonden er in Den Haag op diverse lokaties doorzoekingen plaats, waarbij valse paspoorten, een vuurwapen en een geringe hoeveelheid drugs werden aangetroffen.

Het BRT heeft in deze zaak nauw samengewerkt met de Bulgaarse autoriteiten. Dat heeft op 4 september j.l. geleid tot de aanhouding van de in Bulgarije wonende verdachte. Deze zal in Bulgarije voor de rechter komen.

Uit onderzoek is vastgesteld dat deze groep vermoedelijk vanaf 1999 actief is geweest in de mensenhandel en waarschijnlijk tenminste 10 vrouwen in de leeftijd van 19 tot 30 jaar naar Nederland heeft gebracht.