Gemeente Alkemade


Nieuwsbericht

05-09-2003
Ghanese delegatie bekijkt afvalverwerking in Nederland

De Ghanese delegatie verdiept zich in de afvalverwerking in Nederland. Afgelopen dinsdag brachten zij al een bezoek aan de gemeentelijke werkplaats aan de Korte Goog. Gisterenmorgen bezocht de delegatie het compostverwerkingsbedrijf Stercompost te Alphen a/d Rijn. Naar aanleiding hiervan wil de Ghanese delegatie nagaan of compostverwerking in Ghana haalbaar is en in hoeverre dit handelsmogelijkheden biedt.

'S-middags stond een bezoek aan de Dienst Milieu en Beheer in Leiden op het programma. Het accent lag hier op andere vormen van afvalscheiding, zoals het scheiden van chemisch afval, oud ijzer en bijvoorbeeld bouwafval. Ook hergebruik van grondstoffen en materialen kwam aan de orde, waarbij een bezoek Kringloopwinkel 'Het Warenhuis' niet kon ontbreken.

De Ghanezen meenden in eerste instantie dat export van herbruikbaar afval vanuit Nederland naar Ghana nuttig zou kunnen zijn. Het systeem van afvalscheiding en afvalverwerking in Nederland is echter zo geavanceerd is, dat het resterende eindafval na hergebruik totaal niet functioneel meer is. Zinvoller is het om in Ghana de afvalscheiding en het hergebruik te stimuleren. Hiervoor zal een start gemaakt moeten worden met het opzetten van een systeem van afvalinzameling.

Op dit moment wordt het afval in Kadjebi verzameld op een aantal plaatsen buiten de stad. Mensen moeten hier zelf met zware manden afval naartoe lopen. Veel afval blijft op straat liggen. Het idee is om op diverse plekken in de stad containers te plaatsen. Een afvalwagen zal deze containers regelmatig legen. De mensen kunnen hun afval dan kwijt op een plek dichter bij huis, waardoor de straten schoner blijven. Pas wanneer dit goed functioneert kan een systeem van afvalscheiding worden aangepakt.

Vanavond wordt het bezoek van de Ghanezen afgerond met een ontvangst in het gemeentehuis. Iedereen is van harte welkom aanwezig te zijn bij deze feestelijke gelegenheid. U kunt kennis maken met de delegatieleden en genieten van optredens van onder meer Vox Laeta, Schille Nel en zo mogelijk Paul Koek. Het feest begint om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis in Roelofarendsveen. Morgenochtend vertrekken de heren met het vliegtuig weer naar Ghana.