Gemeente Weert

05/09/2003

Onderzoek verlangd basisonderwijs gemeente Weert

De gemeente heeft sinds een aantal jaren de zorg voor de huisvesting van het onderwijs. Zij wil zo gericht mogelijk vorm geven aan de ontwikkelingen in het onderwijs en waar mogelijk aansluiten bij de wensen van de burgers op het terrein van de huisvesting van het basisonderwijs. Daarom heeft het gemeentebestuur besloten een onderzoek te doen naar het verlangd basisonderwijs. Alle in Weert woonachtige ouders en verzorgers van kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 11 jaar ontvangen een vragenlijst, waarop zij hun voorkeuren kenbaar kunnen maken. De aan te kruisen antwoorden hebben betrekking op de schoolrichting, de afstand, de ligging, een nieuw schoolgebouw, de schoolgrootte, de onderwijskundige visie, de aanwezigheid van andere voorzieningen en de bereikbaarheid.
De gemeente zou graag zien dat zoveel mogelijk ouders en verzorgers aan haar laten weten waar hun voorkeuren naar uit gaan.

De ouders en verzorgers krijgen de vragenlijst toegezonden in week 37 en gevraagd wordt om terugzending vóór 24 september.

Toekomstvisie
Om aan de taak van de huisvesting van het onderwijs op een verantwoorde manier uitvoering te kunnen geven is het nodig regelmatig een toekomstvisie te ontwikkelen voor het te voeren beleid. Het is de bedoeling in de loop van 2004 een gemeentebrede nota te presenteren waarin zowel voor sportaccommodaties als voor onderwijsvoorzieningen een perspectief wordt geboden voor de korte en middellange termijn. Bij de voorstellen voor de onderwijsvoorzieningen voor het basisonderwijs wordt in de nota onder meer een relatie gelegd tussen de kleinschaligheid van de Weerter stadswijken, de afgenomen gezinsgrootte ten opzichte van de 60er en 70er jaren en de leeftijd van het aanwezige schoolgebouwenbestand, dat voor het grootste deel uit die jaren stamt.
Ook wordt er binnen de visie aandacht besteed aan de bereikbaarheid van voorzieningen en is er oog voor de leefbaarheid in de kerkdorpen.

Resultaten onderzoek
De resultaten van het onderzoek onder ouders en verzorgers van kinderen tot en met 11 jaar worden mede betrokken bij de voorstellen die in de gemeentebrede visie zullen worden gedaan. Vandaar dat deelname aan het onderzoek van groot belang is.