Provincie Drenthe

Projecten positief ontvangen Voortgang in herstel beekdal Oude Diep

Assen, 5 september 2003
Persberichtnummer 03-112



Het bestuurlijk overleg Oude Diep stemt in principe in met een natuurtechnische aanpassing van een deel van de Hoogeveense Vaart en het herstel van het esdorpenlandschap in Orvelte. Beide projecten maken deel uit van de gebiedsgerichte aanpak van het stroomgebied van het Oude Diep, waarbij de provincie Drenthe, lokale overheden, organisaties en bedrijven samenwerken aan het herstel van het oorspronkelijke beekdal. Zodra met alle betrokken partijen overeenstemming is bereikt over de financiering, kan een begin worden gemaakt met de uitvoering van de projecten.

Bij de Hoogeveense Vaart worden de oevers ter hoogte van Echten over een lengte van ongeveer vijf kilometer vernieuwd, waarbij rekening wordt gehouden met de dieren die in het gebied voorkomen. De huidige, verouderde steile oeverconstructie vormt een barrière voor veel dieren. Verder kunnen oevergebonden dieren er geen enkele dekking vinden. In het gebied komt een aantal minder algemene diersoorten voor, zoals de rugstreeppad, heikikker en waterspitsmuis. De belangrijkste aanpassing is een verlaging van de oevers tot onder het kanaalpeil. Dat gebeurt zo, dat behalve watervogels, reptielen en kleine zoogdieren ook reeën uit het water kunnen klimmen. Onder de A28, die ten zuiden van de Hoogeveense Vaart ligt, zijn al verscheidene passagemogelijkheden voor de fauna.

Het tweede project betreft het herstel van het esdorpenlandschap bij Orvelte in Midden-Drenthe. Uitgangspositie daarbij is de situatie van rond 1900. Het was toen een moerassig gebied. Om een vergelijkbare gesteldheid van de natuur terug te krijgen, worden natte terreindelen afgegraven, wallen en singels gerestaureerd of aangelegd en rasters geplaatst om begrazing door schapen te voorkomen. Dat laatste is nodig om bepaalde soorten lage begroeiing te beschermen. De waterhuishouding wordt hersteld door het dempen en graven van sloten en de plaatsing van duikers. Om het open landschap uit die tijd te herstellen zal op verschillende plaatsen beplanting worden verwijderd.

Financieringsbronnen zijn onder meer de Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid (SGB), de provincie en gemeenten.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl