TNS NIPO

Publicaties TNS NIPO onderzoek

5 september 2003

Meerderheid Nederlanders voor een ruimer pardon

Tweederde van de Nederlanders van 18 jaar en ouder is voorstander van een ruimer pardon dan nu door minister Verdonk wordt voorgesteld. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO dat in opdracht van VluchtelingenWerk Nederland is uitgevoerd.

65% is het eens met de stelling dat vluchtelingen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn een verblijfsvergunning moeten krijgen, ongeacht de fase van hun procedure. Minister Verdonk wil de groep beperken tot diegenen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn en nu nog hun eerste asielaanvraag hebben lopen. Opmerkelijk is dat 62% van de aanhangers van regeringspartij CDA voor een ruimere regeling is.

"Bij het vaststellen van de pardonregeling heeft Minister Verdonk benadrukt dat zij door het maatschappelijk gevoelen tot haar besluit is gekomen. Dit onderzoeksresultaat laat zien dat er steun is voor een ruimere regeling. Dit signaal zou de Tweede Kamer ter harte moeten nemen", aldus Eduard Nazarski, algemeen directeur van VluchtelingenWerk Nederland. De organisatie vreest dat als de Tweede Kamer instemt met een beperkte regeling, deze kwestie, gepaard met veel maatschappelijk protest, zich nog lang zal voortslepen omdat het probleem van duizenden asielzoekers niet wordt opgelost.

B5134 | Het telefonische veldwerk heeft plaatsgevonden op 3 september 2003 (n=500).

Bij publicatie of verspreiding gelieve de bron TNS NIPO te vermelden. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Wiene Klasema (tel: 020 522 54 96).