Gemeente Amsterdam

Bewoners én autodieven zijn gewaarschuwd
Stadsdeel en politie nemen maatregelen om inbraak in auto drastisch te verminderen
5 september 2003 - Johanneke Helmers

Met het plaatsen van waarschuwingsborden wil stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer bewoners nog eens extra attenderen op autokrakers in de buurt. Op maar liefst veertien locaties in Geuzenveld-Slotermeer hangen borden met de tekst "Niets erin niets eruit ".

Niets erin
Aanleiding voor de maatregel waren de verontrustende aangiftecijfers van auto-inbraak over de eerste zes maanden van 2003. Vergeleken met dezelfde periode in 2002 is er anderhalf keer zoveel aangifte gedaan van auto-inbraak. Sommige locaties in het stadsdeel blijken bij autokrakers zeer geliefd. Daarom zijn daar de bordjes geplaatst. Ook houden politie en stadsdeel deze plekken extra scherp in het oog.

Omdat er bij auto-inbraak weinig sporen achtergelaten worden, is de pakkans gering. Vaker surveilleren biedt enig soelaas, maar de beste methode om het aantal inbraken terug te dringen, is door het proberen te voorkomen. De borden "Niets erin niets eruit " waarschuwen autobezitters om vooral niets van waarde in de auto achter te laten. Bij andere stadsdelen blijkt deze preventieve maatregel goed te werken. De politie adviseert bovendien om het dashboardvakje open te laten en ook de hoedenplank open te leggen om aan te tonen dat er uit de kofferbak niets te stelen valt.

Stadsdeel en politie hebben afgesproken meer preventiemaatregelen te nemen om het aantal auto-inbraken verder terug te dringen.

© Gemeente Amsterdam