ChristenUnie


Vliegbasis Twente moet open blijven Vrijdag 5 September 2003 - 13:29

ChristenUnie onder de indruk van pleidooi van Jansen en Mans

Het pleidooi van commissaris Jansen en burgemeester Mans van Enschede vindt gehoor bij de ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer. Tineke Huizinga: Met het voornemen om de vliegbasis te sluiten, negeert het kabinet andere belangen in de regio. Dat getuigt van een eenzijdige benadering. Ik wil dat alle mogelijkheden worden onderzocht om de vliegbasis open te houden.

De ChristenUnie staat kritisch tegenover de bezuinigingsplannen op Defensie. De partij heeft als één van de weinige partijen gepleit voor uitbreiding van het defensiebudget met het oog op de alsmaar toenemende vredestaken.

Tineke Huizinga is onder de indruk van de argumentatie van Jansen en Mans: De sluiting van de militaire basis lijkt ook het einde van de burgerluchtvaart op Enschede Airport Twente te betekenen. Dat is een aanslag op de regio. Want dan beperkt het verlies van werkgelegenheid zich niet tot de vliegbasis alleen, maar verdwijnen ook arbeidsplaatsen en bedrijven die afhankelijk zijn van de regionale luchtvaart.

Huizinga wijst er verder op dat vrij recent nog investeringen zijn gedaan in een nieuwe landingsbaan: Er verdwijnt niet alleen werkgelegenheid, het is ook kapitaalvernietiging. Dit bleek haar uit gesprekken met het personeel van de vliegbasis.
---