Openbaar Ministerie

Leeuwarden, 5 september 2003

Persverklaring Hoofdofficier van Justitie in de zaak Lusanne van der Gun

Wij zijn erg blij dat we u opnieuw goed nieuws kunnen brengen over de ontvoeringszaak van Lusanne van der Gun.
Sinds vorige week woensdagavond is het meisje weer terecht. Dat was natuurlijk het allerbelangrijkste. Sindsdien kon het politieteam zich voluit op de opsporing van de dader of daders concentreren. Met resultaat.

Want vanmorgen is om 07.00 uur in een woning in Ryptsjerk een 63-jarige man aangehouden. Deze man wordt er van verdacht Lusanne van der Gun te hebben ontvoerd. De man kon worden aangehouden naar aanleiding van een tip die de politie tijdens het onderzoek heeft gekregen.

Mede dankzij de snelle inschakeling van landelijke en regionale opsporingsprogramma's hebben veel mensen zich de afgelopen dagen bij de politie gemeld. Daar zaten veel bruikbare tips bij. Een aantal van hen meenden een oudere man en een meisje (al dan niet met een verband voor haar ogen) te hebben gezien. Eén van deze tipgevers had een kenteken genoteerd, waarmee de politie vervolgens gericht verder kon rechercheren , hetgeen uiteindelijk tot deze aanhouding leidde.

De nu aangehouden man is al kort verhoord en heeft tijdens dit verhoor een bekentenis afgelegd. De man is verder geen bekende van de politie.

De man bevestigt ons vermoeden dat het motief voor de ontvoering van financiële aard is geweest. Ik kan u nu ook zeggen dat in het eerste en enige telefoongesprek dat met de mogelijke dader werd gevoerd, ook losgeld is geëist. Over de hoogte van dat losgeld kan ik u nog niets zeggen, wel dat er geen betaling heeft plaatsgevonden.

In de eerste verklaring van de verdachte geeft deze aan dat hij alleen heeft gehandeld. Het rechercheteam sluit echter vooralsnog niet uit dat er een tweede dader is. Naar verwachting zal het vervolg van het onderzoek daar meer duidelijkheid over verschaffen.

Inmiddels heeft de rechter-commissaris in twee woningen in Ryptsjerk en Tweede Exloërmond huiszoekingen verricht. In het kader van het onderzoek is een auto in beslag genomen, die voor sporenonderzoek naar het NFI wordt overgebracht.

Bij het onderzoek in van deze zaak is de medewerking van het publiek van groot belang geweest. Enkele belangrijke tips hebben het onderzoek zeer bespoedigd. Wij willen dan ook alle mensen die tips hebben gegeven, hartelijk bedanken. Graag verbind ik daaraan de oproep om ook in de toekomst te blijven reageren op oproepen van de politie. Deze zaak bewijst de grote waarde van de medewerking van het publiek.

Wij hebben tijdens dit onderzoek nauw samengewerkt met verschillende politiekorpsen en parketten. Wij zijn ,behalve aan onze eigen mensen, veel dank verschuldigd aan de korpsen Limburg-noord, Limburg-zuid, Groningen, Drenthe en het KLPD, alsmede aan de parketten Maastricht en Assen.