Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Aan de redactie visserij / parlement / economie

Kapelle, 5 september 2003

Raad van State: bezwaren tegen de kokkelvisserij ongegrond Vrijwillige beperking op te vissen bestand

De visserij op kokkels kan beginnen, nu de Raad van State de bezwaren tegen de vergunning heeft afgewezen. Natuurorganisaties en actiegroepen hadden in juli jl. bezwaar aangetekend tegen de vergunning voor kokkelvisserij van het ministerie van LNV. De Raad van State wees de bezwaren af. De kokkelvissers zijn verheugd dat zij ook dit jaar, net als voorgaande jaren, door de Raad van State in het gelijk zijn gesteld. De vissers zullen in dit seizoen slechts een klein deel opvissen van de toegestane hoeveelheid, aangezien tijdens de bezwaartermijn is vastgesteld dat vrijwel alle kokkels zijn bedolven onder een overvloedige hoeveelheid kokkelbroed. "Omdat we duurzaam willen vissen, laten we de kokkelbestanden nu zo veel mogelijk met rust zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen en er de komende jaren meer dan genoeg grote kokkels zijn voor zowel de vogels als de vissers", aldus Gerrit Braks, voorzitter van de kokkelvissers.

Zoals ieder jaar hebben ook dit jaar natuurorganisaties en actiegroepen bezwaren ingediend tegen de verleende kokkelvisvergunning. Hun bezwaren waren met name gericht op de reservering van voedsel voor vogels die, blijkens hun beweringen, niet toereikend zou zijn. De Raad van State heeft deze bezwaren niet gehonoreerd.

Nieuw kokkelbroed

Nu de Raad van State uitspraak heeft gedaan, kan het kokkelvisseizoen per direct starten. Het kokkelbroed is voor een belangrijk deel gevallen op plaatsen waar in 2002 op kokkels is gevist. Dat sluit aan bij de ervaring van de kokkelvissers, dat op de plekken waar zij van oudsher vissen, er ook telkens weer nieuwe broedval is. De geschiktheid van een locatie voor kokkels heeft vooral met stroming te maken. Het vissen zelf heeft geen invloed op de broedval, aangezien de kokkels zeer veel nakomelingen tegelijk produceren. "Het is voor het overleven van het kokkelbroed beter wanneer we zouden kunnen uitdunnen en naar elders verzaaien. Nu gaan de jonge kokkeltjes elkaar in de weg zitten. Vergelijk het met het krenten van de druiventros." aldus Braks. De kokkelvissers hebben echter nog geen toestemming van de overheid gekregen voor dit verzaaien. Braks: "We hebben echter goede hoop dat de overheid er mee zal instemmen, gezien de nadruk die minister Veerman legt op innovatie in de visserijsector."

Voor nadere informatie:

Ir. J.D. Holstein, secretaris Producentenorganisatie Kokkelvisserij, tel 0113-330147. GeĂŻnteresseerde journalisten kunnen een afspraak maken om aan het begin van het seizoen een dag mee te varen op een kokkelschip, telefoonnummer: 020-3455088 of per email: kokkelvisserij@vankeep.net