Gemeente Den Haag

september 2003
Bewonersbezoek aan Romeinse Nederzetting

De afgelopen vijf maanden hebben archeologen van de Dienst Stadsbeheer onderzoek uitgevoerd op de toekomstige nieuwbouwlocatie Westlandse Zoom. Daarbij zijn interessante sporen aangetroffen van Romeinse bewoning uit de tweede eeuw. De afdeling archeologie van de gemeente Den Haag houdt op vrijdagmiddag 5 september een bijzondere rondleiding voor een aantal bewoners van de zuidwestelijke rand van de stad.

Het bezoek wordt mogelijk gemaakt om aan omwonenden te laten zien waarom archeologen al ruim een half jaar intensief bodemonderzoek uitvoeren in de omgeving. Onder leiding van projectleider Ab Waasdorp, gemeentelijk archeoloog Corien Bakker en in het bijzijn van wethouder B. Bruins (Verkeer, Binnenstad en Monumenten) krijgen mensen uit de buurt een rondleiding over de site. De onderzoekers zullen dan ook tekst en uitleg geven over datgene wat er sinds april is blootgelegd.

De voornaamste vondst is de plattegrond van een boerderij. De archeologen gaan er van uit dat het restanten zijn van bewoning door Cananefaten. Verder zijn er uitzonderlijk veel dakpannen en ander Romeinse bouwpuin ontdekt. Naar nu wordt vermoed gaat het om sporen van een bewonersgroep die redelijk welvarend was. Nader onderzoek zal de grootte van de nederzetting moeten uitwijzen.

De rondleiding begint om 13.00 uur.