Gemeente Den Haag

september 2003
Haags MultimediaCentrum: raadsvergadering op internet en 'WijkTV

Een concrete proeftuin voor multimediale communicatie. Dat is het doel van een 3 jarig pilotproject voor een Haags Multimediacentrum. Het college van b & w wil, op voorstel van wethouder Wilbert Stolte, starten met de integratie van Residentie.net, radio, televisie, teletekstdiensten en kabelkrant, gekoppeld aan een hoogwaardige breedbandvoorziening, in het pand van de Stadsomroep aan de Calandstraat.

De proef levert een hoogwaardig multimediaplatform op, dat fysiek aansluit op de breedband MetroConnectdienst van de KPN. Op het digitale platform krijgen ook de zogenaamde doelgroepenradio's een plek op de twee toegangskanalen van de Stadsomroep. Daarmee worden activiteiten op media en ict-gebied gecombineerd. De koppeling met internet geeft een (gemeente)grensoverschrijdend bereik voor de doelgroepradio's: ook de thuislanden kunnen worden bereikt.

Het TV-kanaal van de Stadsomroep kan opnieuw geactiveerd worden. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om wijkverenigingen hun eigen ` wijktv' te laten maken (zoals nu al Cineac Laak) en om raads- en commissievergaderingen live uit te zenden, zowel op internet als het lokale televisiekanaal. Samen met Het Koorenhuis moeten trainingen en opleidingen worden verzorgd voor mogelijke aanbieders van informatie. Ook het achterliggende bedrijvengebied Laakhavens kan profiteren van de aanwezigheid en verdere ontwikkeling van een hoogwaardig glasvezelnetwerk.

Dit voorstel vult drie voornemens uit het beleidsakkoord 2004-2006 in. Het college stelt voor om 225.000 euro uit te trekken voor het proefproject.