FNV BOUW

Gemeenten Brabant en Limburg bestrijden illegale arbeid

De Stadsregio Eindhoven (22 gemeenten) en de 12 samenwerkende Noordlimburgse gemeenten hebben met FNV Bouw een intentieverklaring ter bestrijding van illegale arbeid ondertekend. Ze willen beleid van onder meer vreemdelingenpolitie en Arbeidsinspectie beter coördineren. Ook komt er een bepaling bij aanbesteding dat de CAO en overige regels in de bouw moeten worden nageleefd, op straffe van uitsluiting van soortgelijke opdrachten.

FNV Bouw verwacht dat volgende week ook werkgeversorganisatie BouwNed de intentieverklaring tegen illegale arbeid ondertekent. De Arbeidsinspectie heeft verklaard de strekking te onderschrijven. Over een jaar moet er een convenant liggen tegen illegale arbeid in Brabant en Limburg; dat wordt met een stuurgroep uit partijen voorbereid.

Burgemeester L. Frissen van Horst aan de Maas zegt al ruim twee jaar met 'integrale handhaving' bezig te zijn. Hij hoopt binnenkort staatssecretaris Rutte van SoZaWe tijdens een werkbezoek aan zijn gemeente voor een soortgelijke landelijke aanpak te interesseren: 'Illegale arbeid veroorzaakt niet alleen fricties en verdringingseffecten op de arbeidsmarkt, maar ook vaak inhumane, onverantwoorde en hygiënisch slechte huisvesting.' Aldus de burgemeester in een fax aan FNV Bouw.

Voor de redactie,