Gemeente Nieuwegein

B & W belicht 2 september 2003

Toelichting op de besluiten van het college van B & W van dinsdag 2 september 2003

B & W belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

? Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Deze week geen besluiten in deze portefeuille.

? Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Eenmalige subsidie voor hospice (2003/8960)
Het college heeft de stichting Hospice Nieuwegein een startsubsidie toegekend van ¤ 1.134 uit de stelpost E.E.O. De stichting stelt zich ten doel binnen afzienbare tijd een hospice te openen in Nieuwegein. In een huiselijke omgeving worden daar 3 tot 4 mensen begeleid en verzorgd in hun laatste levensfase.
Meer informatie: Warner Boer, telefoon (030) 607 12 56

Nota gezondheidsbeleid vastgesteld (2003/8959)
De gemeente Nieuwegein heeft samen met een groot aantal organisaties en belanghebbenden een nieuwe nota Gezondheidsbeleid 2003-2006 opgesteld. De meeste inwoners van Nieuwegein zijn relatief gezond, maar er zijn voldoende redenen om alert te blijven op ontwikkelingen die de volksgezondheid bedreigen.
Op basis van gegevens over de gezondheidssituatie van inwoners van Nieuwegein (Gezondheidsrapportage) en de knelpunten die tijdens werkconferenties met organisaties uit het veld naar voren zijn gebracht, zijn gezondheidsplannen voor 2003-2006 opgesteld.
Meer informatie: Warner Boer, telefoon (030) 607 12 56

Beantwoording art. 42 brief over jongerencafé (2003/8404) Stadspartij PGN heeft door middel van een artikel 42-brief gevraagd om zo spoedig mogelijk te worden geïnformeerd over het met diverse partijen te sluiten convenant inzake beperking van eventuele overlast terzake van het jongerencafé in Nieuwegein Zuid. Het college van B&W stemt in met de voorgestelde beantwoording. Conform eerder gehanteerde werkwijze bij convenanten zal het presidium zo spoedig mogelijk worden geïnformeerd, zodra B&W heeft ingestemd met de ondertekening van een convenant. Meer informatie: Warner Boer, telefoon (030) 607 12 56

Beantwoording brief Bewonerscommissie Zand en Lek over jongerencafé (2003/8040)
Bewonerscommissie Zand en Lek heeft een brief geschreven aan het college van B&W. Zij schrijft over de totstandkoming van het besluit van de gemeenteraad om een jongerencafé te financieren in buurthuis De Spil en de rol van de SWN daarin. Tevens meldt zij dat zij een convenant met de SWN over de omgang met eventuele overlast niet zal ondertekenen. Het college van B&W stemt in met de voorgestelde beantwoording. B&W heeft bij de SWN er op aangedrongen dat de verschillende partijen worden betrokken bij de totstandkoming van het convenant. B&W vindt het jammer dat de bewonerscommissie geen gebruik wil maken van de mogelijkheid om invloed uit te oefenen de onderwerpen, waarover in het convenant afspraken worden gemaakt.
Meer informatie: Warner Boer, telefoon (030) 607 12 56

? Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Antwoord op artikel 42 brief PGN over woonomgeving (2003/8200) De stadspartij PGN heeft in een brief vragen gesteld aan het college over de woonomgeving van woningen in de sociale huursector. De PGN is van mening dat huurders dubbel betalen voor het onderhoud van groen en openbare wegen, omdat in het puntensysteem voor de bepaling van de maximaal redelijke huur, waarvan de werkelijke huur een afgeleide is, punten kunnen worden meegenomen voor de onderhoudstoestand van de woonomgeving. Daarnaast betalen de huurders gemeentelijke belastingen, waaruit het onderhoud van de woonomgeving wordt betaald. Het college antwoordt dat ze niet van mening is, dat er sprake is van dubbele lasten. De punten die voor het onderhoud van de woonomgeving kunnen worden meegeteld, vormen slechts een marginaal onderdeel van de huur. De OZB wordt aan alle inwoners opgelegd. Er is geen directe koppeling met een specifieke kostenpost. Huurders betalen overigens slechts het gebruikersdeel van de OZB. Bovendien wordt ook de koopprijs van woningen beïnvloed door de kwaliteit van de woonomgeving.
Meer informatie: Mireille Geurts, telefoon (030) 607 13 46

Nota Wonend Nieuwegein in beeld (2003/9189)
De gemeente Nieuwegein heeft voor het eerst de nota 'Wonend Nieuwegein in beeld 2003' gepresenteerd. Deze nota is het begin van een jaarlijkse reeks publicaties over de stand van zaken op de Nieuwegeinse woningmarkt, waarin een breed en divers overzicht wordt gegeven van de feitelijke situatie en de ontwikkelingen in de Nieuwegeinse woningvoorraad. Zie voor meer informatie het apart verschenen nieuwsbericht / persbericht.
Meer informatie: Chris Huiden, telefoon (030) 607 12 41

? Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

College akkoord met jaarrekening 2002 en begroting 2004 van AVU (2003/7182) De gemeente laat een deel van het brandbaar afval en groente- fruit- en tuinafval (GFT) dat ze inzamelt, verwerken door Afval Verwijdering Utrecht (AVU). Het college heeft besloten geen bezwaar te maken tegen de jaarrekening 2002 en de begroting 2004 van de AVU. Dit voorstel wordt ter kennisname aan de commissie RIM gestuurd.
Meer informatie: Mireille Geurts, telefoon (030) 607 13 46

Krediet beschikbaar voor wijkpark Galecopperzoom (2003/9178) Het college heeft gunstig besloten inzake een kredietaanvraag van ¤ 880.000,-- voor het realiseren van het wijkpark Galecopperzoom. Dit wijkpark ligt ten noorden van de Galecopperlaan en ten zuiden van de Galecopperwetering. Het college biedt dit voorstel ter behandeling aan het Presidium van de gemeenteraad aan. De raad besluit definitief over de kredietaanvraag.
Meer informatie: Petra Willemsen telefoon (030) - 607 14 05

? Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Bezwaren tegen bouwvergunning Liesbosch 14D ongegrond verklaard (2003/8958) Het college heeft de bezwaren tegen de bouwvergunning voor het verbouwen van het bedrijfspand Liesbosch 14D tot seksinrichting, afgewezen. Meer informatie in het apart verschenen nieuwsbericht / persbericht (nummer 144).

Meer informatie: Warner Boer, telefoon (030) 607 12 56

College doet voorstel voor nieuwe financiële verordeningen (2003/9186 ) Het college heeft drie financiële verordeningen vastgesteld. Het college legt ze voor aan het presidium van de gemeenteraad voor behandeling in de commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken en de gemeenteraad. De verordeningen behandelen het volgende:
? de kaders voor de financiële organisatie, het financiële beheer en het financiële beleid;
? de accountantscontrole;
? de kaders voor het periodieke doelmatigheids- en doeltreffendheidonderzoek door het college.
Het college biedt dit voorstel ter behandeling aan het Presidium van de gemeenteraad aan. De raad besluit er definitief over. Meer informatie: Chris Huiden, telefoon (030) 607 12 41

College stelt lijst bouw- en sloopvergunningen vast (2003/9184) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week donderdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.
Meer informatie: Warner Boer, telefoon (030) 607 12 56

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, drie raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 5-9-2003